chrome firefox opera safari iexplorer

В Одесі мистецтво приверне увагу до екологічних та соціальних проблем

09 червня 2015 о 13:13

З 16 червня до 12 липня в одеському Музеї сучасного мистецтва діятиме виставка «АртПоле: приховані світи/Одеса», яка представить фото ленд-арт об’єктів, створених у просторах різних регіонів країни. Від Івано-Франківська до Криму простягнеться співавторство людини і природи.

Агенція «АртПоле», організатори події, пригадує: «Одеський досвід був особливим — тут природа взагалі відмовилася від співавторства, очевидно, через попередні дії людини по відношенню до неї. 2010 року АртПоле взяло на себе сміливість опрацювати територію поблизу санаторія «Куяльник». Колишній відомий курорт на той момент перетворився на зону екологічного лиха — лікувальні грязі безкарно вивозилися, а гирло річки, що живила лиман прісною водою, засипали задля майбутнього будівництва.

Ідеалісти-організатори вирішили тоді, що зможуть привернути увагу до проблеми лиману, щоб з часом спільними зусиллями вирішити її. Для цього обрали майданчик на узбережжі, на той момент — звичайний смітник. Ідея полягала в тому, щоб прибрати його, провести фестиваль і таким чином змінити естетичний та екологічний стан цього шматочку суші й ставлення до нього тих, хто живе поруч. Організатори, художники і волонтери зібралися напередодні, щоб прибрати територію. Але все виявилося не так просто, адже під першим шаром сміття виявили другий-третій-і т.д. І це, на жаль, не метафора».

Над художньою формою нинішніх трансформацій в екосистемі лиману, прибережній спільноті та в кожному з нас куратори виставки пропонують подумати одеським художникам. Найкращі із запропонованих протягом місяця ідей доповнять нинішню експозицію.

Джерело: cultprostir.ua
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути