chrome firefox opera safari iexplorer

Як уберегти себе від нітратів – вибираємо дійсно хороші овочі

11 червня 2015 о 10:27

З появою на прилавках магазинів і базарів перших весняних овочів хочеться скоріше почати " вітамінізувати ", адже вони виглядають такими свіжими і красивими. Але одночасно починають долати сумніви з приводу їх якості — раптом ці дари полів повні нітратів. Не секрет, що іноді недобросовісні фермери для того, щоб урожай дозрівав швидше, а плоди були великими, можуть перестаратися з підгодівлею азотистими добривами (або по -іншому нітратами), і тоді овочі будуть становити серйозну небезпеку для здоров'я. Причому від нітратного отруєння можуть постраждати всі системи організму:   збільшитися щитовидна залоза, засмутитися нервова система, погіршитися робота серця, може бути спровоковано розвиток різного роду пухлин тощо. Що потрібно знати про нітрати, де купувати овочі та зелень і на що звертати увагу при їх виборі,  розповіли доктор сільськогосподарських наук Людмила Шевчук і фермер Сергій Саук.

ЗА СЕРТИФІКАТОМ ЯКОСТІ

Всі продукти (і в магазинах, і на ринку) повинні перевірятися на вміст нітратів. Виходить, що в теорії ті товари, де рівень нітратів вище норми, на прилавок потрапити не зможуть.   На практиці ж — як пощастить. При кожному ринку є лабораторія, яка проводить тести, а в магазини і супермаркети вони потрапляють з сертифікатом якості, який потрібно вимагати, якщо виникли сумніви.

Небезпечні солі в овочах розподіляються нерівномірно — найбільше отрути містять стебла, черешки і прожилки, в листових пластинках його менше. Наприклад, в листі капусти на 60-70% менше нітратів, ніж у качані.

Що стосується моркви, то солі накопичуються в серцевині і стеблової частини, а в огірках, дині, баклажанах і кавунах розподіл нітратів пошарове : їх стає більше від центру плоду до шкірці. У буряка й редису нітрати збираються у верхівках і кінчиках кореня. Досить високі показники нітратів у ягодах : суниці і полуниці. Рідко, але можуть бути в смородині і малині, якщо фермери перестаралися з підгодівлею. Також запам'ятайте, що в незрілих овочах вміст нітратів в 2-3 рази вище, ніж в дозрілих.

ЧОМУ ПРИСТРІЙ МОЖЕ БРЕХАТИ

На жаль, результати нітрат — тестера часто виявляються неправильними. Наприклад, фермер Сергій Саук з Чернігівської обл. зіткнувся з тим, що неправильні результати приладу спровокували проблеми з клієнтами: "Ми з дружиною почали продавати вирощені у нас на ділянці екологічно чисті овочі. Зробили все за правилами: 10 років готували грунт без хімії,   використовували тільки натуральні добрива. Але після перших продажів до нас прийшли кілька розгніваних клієнтів зі скаргами, що після вимірювання нітрат — тестером огірки набагато перевищили норми. Ми були здивовані і вирішили розібратися в ситуації. Аналізи продуктів в лабораторії ринку показали, що все в порядку.   Зате щодо нітрат — тестерів з'ясувалося, що виробники цих приладів допускають похибку результатів в 20%, адже вони визначають не нітрати в чистому вигляді, а якусь умовну величину, яка залежить від інших солей, які є в овочі, температури тощо. У лабораторіях ж міряють так : беруть 1 кг овочів або фруктів, від кожного відрізають по шматочку або вибирають певну кількість ягід і подрібнюють в кашку. З маси беруть 10 г, які потім і перевіряють більш точними приладами ".

РУЙНУЄМО МІФИ

Фахівці не радять довіряти народним методам визначення нітратів. Людмила Шевчук досить категорична: "Не вірте народним порадам. Навіть фахівець "на око "не визначить кількість солей в продукті. Але, певні закономірності є: у ранніх овочах і ягодах може бути досить високий вміст нітратів, а в тих, які дозріли пізніше —  менше. І тим не менше ніхто не може дати вам гарантій, що попадеться «чистий» овоч. Небезпека і в кількості з'їденого — наприклад, у свіжій зелені нітратів буде в рази більше, ніж в кавуні, але кг петрушки ніхто не з'їсть, на відміну від смугастого, а значить і шанси отруїтися ним набагато вище. Ще один народний міф про те, що овочі « відразу з грядки» корисніше, тому що нітрати накопичуються з часом, також нічим не підтверджений — вони або є, або їх немає ".

ТЕСТ ПО-НАРОДНОМУ

Звичайно, за зовнішніми ознаками визначити рівень нітратів неможливо, але якщо хочеться перестрахуватися, то зрізайте з овочів і фруктів края і шкірку — там небезпечних речовин найбільше. Також врахуйте, що підозрілі величезні, занадто пахучі овочі та фрукти. " Варто насторожитися, якщо морква — з білуватою серцевиною, яскраво- помаранчева або, навпаки,   біляста. Капуста — темно -зелена, з тріщинами. Кавун — з вузлуватими жовтими прожилками, яскраво- червоною м'якоттю з фіолетовим відливом. Зелень — темна з гниллю. Листя салату — темні, щільні, з коричневими краями. Огірок — швидко жовтіє, а м'якоть пухка. Помідор — з щільними білими прожилками. Картопля — із зеленими плямами ; якщо натиснути на нього нігтем і прислухатися, то він входить м'яко, без характерного хрускоту ", – ділиться досвідом фермер Сергій Саук.

17 грудня

Інші дати
День пам’яті Великомучениці Варвари
Свята Варвара - християнська свята, великомучениця. 306 року в юному віці у м. Іліополі (Мала Азія) постраждала за сповідання віри Христової — за присудом місцевої влади її стратив власний батько, жорстокий язичник Діоскор. Відразу після її мученицької кончини діва Варвара стала вшановуватися християнами, як свята великомучениця. Святість діви Варвари засвідчувалася також багатьма чудесами, які відбувалися біля її гробниці. З 1960 р. мощі святої великомучениці Варвари перебувають у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва.
Розгорнути
День працівника державної виконавчої служби
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України і громадськості…» згідно Указу Президента України «Про День працівника державної виконавчої служби» від 22 липня 2009 р. № 569/2009.
Розгорнути
Народився Данило Щербаківський
(1877, с.Шпичинці, Житомирська область – 1927) – етнограф, дослідник українського народного мистецтва, археолог і музичний діяч. Автор понад 40 друкованих наукових досліджень та десятки рукописів («Козак Мамай», «Українські дерев»яні церкви», «Символіка в українському мистецтві», Український килим» та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Новаченко
(1898, м.Буринь, Сумська область – 1966) - український ортопед-травматолог. Праці присвячено питанням лікування переломів кісток, протезування тощо. Широко відомі відновні операції на опорно-руховому апараті за Новаченком, кісткова пластика.
Розгорнути
Народився Юрій Шерех (Шевельов)
(1908, м. Харків - 2002) - славіст-мовознавець, історик української літератури. Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Автор фундаментальних наукових праць "Предісторія слов'янської мови: історична фонологія загально-слов'янської мови", "Історична фонологія української мови" та ін.
Розгорнути

Новини Дивитися всі