chrome firefox opera safari iexplorer

Розпочалась спроба пограбування Чорнобильської зони, — Томенко

09 вересня 2015 о 11:26

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернувся до Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася в Чорнобильській зоні відчуження.

Він повідомив, що до нього як до Голови Комітету вже неодноразово звертались колишні та нинішні працівники зони відчуження, які говорять про те, що група одеських бізнесменів з невідомим статусом хоче нав’язати свої корупційні правила діяльності в Чорнобильській зоні для всіх підприємств і установ, що там працюють, включно з іноземними фондами, які вже не один рік фінансують проекти на Чорнобильській АЕС та у зоні відчуження.

Зокрема, до Верховної Ради звертався Начальник відділу з питань ЧАЕС та поводження з відпрацьованим ядерним паливом Управління з питань реалізації Чорнобильських програм Державного агентства України з управління зоною відчуження Ю. Гнилицький, який наголошував тому, що «група нез’ясованих осіб, які керують діяльністю зони від імені керівництва» протягом останніх місяців активно втручається у господарську діяльність підприємств Держагентства та ініціює зміну більшості керівників, які виявилися «незручними» для певних дій, які носять явно корупційний характер. Крім того, втручання цієї «групи» в управління міжнародними проектами призводить до зриву планів і графіків виконання робіт з будівництва та введення в експлуатацію збудованих об’єктів, збитків іноземних організацій та компаній, які будуть змушені найближчим часом виставити штрафні санкції державі відповідно до існуючих угод.

Також, як відомо, звернення до влади оприлюднив і колишній директор ЧАЕС Сергій Парашин, в якому він звертає увагу на некомпетентність нового керівництва Держагентства та нахабність дій «наглядачів» без посад, без відповідальності, без повноважень і без кваліфікації», які діють на території зони відчуження від імені керівництва агентства. Крім «системного усунення осіб, не згодних «платити данину», ці люди, за його словами, намагаються взяти під контроль потік коштів міжнародної допомоги, у зв’язку з чим завдається непомірна шкода репутації України, виникають проблеми з виконанням проектів, труднощі зі збором коштів на завершення проектів тощо.

«На жаль, після цих публічних звернень до керівництва держави ситуація у зоні відчуження не покращилась, а лише погіршилась. Всі, хто не погоджується на життя «по-новому» від одеських «смотрящих», не лише особисто отримують «маски-шоу», обшуки і погрози, а черга дійшла вже і до членів їхніх родин», – зауважує Голова Комітету.

«З метою забезпечити порядок, безпеку в зоні відчуження, а також враховуючи те, що Україна взяла на себе зобов’язання перед країнами-донорами завершити об’єкт «Укриття» до листопада 2017 року та виконати низку інших міжнародних зобов’язань, що фінансуються за програмами міжнародної допомоги, а також зважаючи на те, що створилась ситуація, яка може призвести до своєрідної прихватизації об’єктів Чорнобиля, звертаюсь до Вас як до Секретаря РНБО з проханням негайно втрутитись у ситуацію і не допустити нахабного розграбування Чорнобильської зони відчуження», – підсумував М. Томенко.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути