chrome firefox opera safari iexplorer

Захист організму від токсичних продуктів горіння. Харчування та правила поведінки

03 вересня 2015 о 11:48

Більшість продуктів горіння (сірчаний ангідрид, діоксид вуглецю та інші) потрапляють в повітря у вигляді пари або аерозолю. Тому важливо захищати органи дихання та вживати продукти, що сприяють виведенню токсичних речовин з організму.

Правила поведінки: вологе прибирання, душ: вранці — контрастний, ввечері — теплий, із подальшим розтиранням шкіри рушником (допомагає видовити токсини). При знаходженні у запиленому місці користуватись маскою або респіратором.

Харчові рекомендації

Питний режим: очищена, фільтрована вода (не менше 6 склянок в день), зелений чай, настої шипшини та чорноплідної горобини, розведені водою свіжі фруктові, овочеві соки та ягідні соки з м'якоттю (до 2—3-х склянок в день).

Механічна обробка продуктів: миття та чищення, використання води з додаванням питної соди.

Спеціальні продукти для виведення токсичних речовин.

Кисломолочні продукти (містять кальцій, що зв’язує токсини): кефір, ацидофілін, кисломолочний сир, насіння сезаму, капуста білокачанна та морська, зелені листові овочі (салат, шпинат).

 Фото deti.mail.ru

Овочі (багаті калієм, який сприяє виведенню токсичних речовин через нирки): розмочена кураги, какао з молоком, варена у «мундирі» або печена картопля, арахіс мигдаль, кавун, диня, огірки, кабачки, більшість свіжих овочів та фруктів.

Антиоксиданти (вітаміни С, Е, бета-каротин, селен): настій шипшини, обліпихи, журавлини, смородини, терта морква із оливкової олією, печений гарбуз, часник, пивні дріжджі, помідори, редька (дайкон), страви з печінки.

Білок (необхідний для утворення імунних клітин): варені риба та м'ясо, яйця, зварені нам’яко, кисломолочний сир, бобові, горіхи.

Корисні жири (потрібні для нормальної роботи клітин): оливкова нерафінована та лляна олії в готові страви, волоські горіхи, авокадо.

Продукти, багаті пектинами та клітковиною (зв’язують та виводять токсичні речовини): яблука у свіжому та запеченому вигляді, терта морква та варений буряк, банани, сливи (або чорнослив), бобові, настій насіння льону, вівсяна крупа, горіхи, фініки та ягоди, зокрема, чорноплідна горобина та смородина (морожені та сушені), висівки вівсяні, рисові та пшеничні, хліб з висівками або зерновий.

 Фото mama.ua

Рецепти.

Свіжі соки. Корисні поєднання овочів та фруктів:
— гарбуз (із свіжими зернятами), морква, апельсин, яблуко;
— огірок, гарбуз, шпинат, зелений салат, лимон;
— кавун, лимон;
— помідори, червоний болгарський перець, базилік, лимон (додати 1 чайну ложку оливкової олії).

Смузі. Готувати на основі чистої води, або кефіру, або молочної сироватки з додаванням вищезгаданих продуктів. Доповнювати насінням льону, сезаму (попередньо розмочених у холодній воді), бананом, чайною ложкою меду.

 Фото mydrink.com.ua

Зразок одноденного меню

Після пробудження випити склянку теплої води із соком лимона. Через 30 хв поснідати.

Сніданок. Варене нам’яко яйце, розмочені у молоці вівсяні пластівці та насіння льону з додаванням свіжих фруктів. Натуральна кава або зелений чай з лимоном.

Другий сніданок. Фрукти (персик або 2-3 сливи) або овочі (шматочки свіжої моркви, огірка)

Обід. Суп гаспачо. Запечена куряча грудка із кисло-солодким овочевим соусом, зелений салат. Настій шипшини або апельсиновий сік.

Полуденок. Кефір або смузі на основі кефіру.

Вечеря. Салат із кисломолочного сиру з овочами (зелений салат, помідори, болгарський перець, петрушка, кріп). Тости з висівкового хліба. Чай з м’яти.

Протягом дня пити воду, підкислену соком лимона.

Будьте здорові! 

Як відомо, у четвер, 2 вересня, ввечеі КМДА повідомляла горінням лісу між Броварами та Зазим’ям.

Відтак «виникла імовірність розповсюдження продуктів горіння пожежі, що виникла в Київській області на деякі райони міста Києва».

На сайті ДСНС є повідомлення за 20.00 2 вересня про гасіння пожежі в Білодібровському лісництві Дарницького лісопаркового господарства.

Рекомендації щодо захисту від задимлення, яке виникає під час лісових, торф’яних та техногенних пожеж.

Оксана Скиталінська, дієтолог

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути