chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні представлять проект відтворення надгробку князя Костянтина Острозького у лаврі

13 жовтня 2015 о 11:52

13 жовтня о 16:00 у Національному Києво-Печерському заповіднику (корпус № 25) відбудеться презентація та обговорення концепції відтворення надгробного пам’ятника князя Костянтина Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Як відомо, вже неодноразово, протягом кількох десятиліть висловлювалась як українськими істориками, архітекторами та науковцями, так і литовською стороною ініціатива відновлення надгробку князю К. Острозькому, який у XVI столітті було встановлено на місці його поховання – у Києво-Печерській лаврі.

Для реалізації цього проекту створено Громадський українсько-литовський оргкомітет, співголовами якого є засновник Фонду «Рідна країна»,  народний депутат України Микола Томенко і Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.

За результатами конкурсу було визначено скульпторів-виконавців цього спільного українсько-литовського проекту. Ними стали Олексій Сидорук, Борис Крилов («Творча майстерня Сидорука та Крилова») та Арунас Сакалаускас професор, завідувач кафедри візуального дизайну Клайпедського факультету Вільнюської академії мистецтв.

Колективом архітекторів та українських і литовських істориків було розроблено концепцію відтворення надгробного пам’ятника князя Костянтина Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, відповідно до якої розроблено макет надгробного пам’ятника.

Довідково

ostrozkiiКнязь Костянтин Острозький (1460—1530) – один із найвизначніших військових та державних діячів Польсько-Литовської держави, великий гетьман литовський, світський проректор Православної церкви.

Костянтин Острозький був одним із найвидатніших полководців XVI ст. – провів 33 переможні битви. Чи не найвідоміша його перемога – у битві під Оршею 1514 р. (переміг 80-тисячне військо Московського князівства).

Костянтин Острозький заснував міста Дубне і Звягель, надав кошти для розбудови Межиріцького монастиря, Острозького, Дубенського замків, перетворив Острог на знаний осередок української культури.

Будучи опікуном Київської митрополії, Костянтин Острозький особливу увагу приділяв Києво-Печерській Лаврі — брав активну участь у відновленні Успенського собору після його зруйнування у 1482 р., подарував йому новий іконостас, заповів сімейні маєтності тощо.

Згідно із заповітом, Костянтин Острозький був похований в Успенському соборі. На замовлення сина князя Василя Костянтина Острозького над похованням у серпні 1579 р. був поставлений надгробний монумент у стилістиці ренесансу із рожевого мармуру, який був знищений під час вибуху Успенського собору в листопаді 1941 року.

Проектом відтворення Успенського собору, розробленого в кінці 1990-х років, було передбачено відновлення втраченого надгробка. На жаль, це проектне рішення досі не було реалізовано через брак коштів.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути