chrome firefox opera safari iexplorer

В Успенському соборі за кілька років з’явиться відновлений надгробок Костянтина Острозького

14 жовтня 2015 о 10:42

Згідно із заповітом, Костянтин Острозький був похований в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. На замовлення сина князя Василя над похованням у серпні 1579 р. був поставлений надгробний монумент у стилістиці ренесансу із рожевого мармуру, який був знищений під час вибуху Успенського собору в листопаді 1941 року.

Проектом відтворення Успенського собору, розробленого в кінці 1990-х років, було передбачено відновлення втраченого надгробка. На жаль, це проектне рішення досі не було реалізовано через брак коштів.

Проте в минулому році крига скресла. Був створений Громадський українсько-литовський оргкомітет, співголови якого — засновник Фонду «Рідна країна», народний депутат України Микола Томенко і Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс – активно взялися за справу відновлення надгробного пам’ятника князю Острозькому.

Майже рік тривала підготовча робота, під час якої концепцію відтворення монументу обговорювали скульптори, історики, науковці з українського та литовського боку.

На конкурсній основі були відібрані скульптори з литовської та української сторони. Від України скульптуру відтворюватимуть Олексій Сидорук та Борис Крилов («Творча майстерня Сидорука та Крилова»), з боку Литви — професор, завідувач кафедри візуального дизайну Клайпедського факультету Вільнюської академії мистецтв Арунас Сакалаускас.

IMG_1448

13 жовтня 2015 року, напередодні Дня захисника України у Києво-Печерській лаврі був представлений оргкомітетом проект відтворення монументу. «Недарма ми вибрали саме цей день, бо Костянтин Острозький був визначним державним і військовим діячем, одним із найвидатніших полководців XVI ст. Сучасники навіть порівнювали його зі стратегами античності: він провів 35 битв, з низ 33 – переможні. Чи не найвідоміша його перемога – у битві під Оршею 1514 р., де він наніс нищівного удару 80-тисячному московському війську», — нагадав під час презентації проекту співголова оргкомітету Микола Томенко.

За його словами, концепцію відтворення монумента виставляють на широкий загал, адже ще триватиме остаточна робота науковців з українського та литовського боку. І лише після остаточного затвердження цього проекту, розпочнеться інший етап відтворення надгробку – співпраця з різними державними та європейськими інституціями, оскільки за масштабом це дуже серйозний проект – у творчому, організаційному та фінансовому плані.

IMG_1442

«Найголовніше для нас зараз — завершити науково-експертну дискусію, адже відомі за описами кілька варіантів надгробку, його загальний вигляд, оздоблення з роками дещо змінювались, а тому для нас надзвичайно важливо віднайти автентичність і відтворити її. Зауважу, що скульптура самого князя Костянтина Острозького була виконана із дуже дорогого матеріалу, червоного мармуру, у натуральну величину людини. Над скульптурою — велика арка, прикрашена письменами, різьбленими прикрасами, зображеннями людей, битв тощо», — повідомив М. Томенко.

Цікаво, що надгробок князя Острозького буде відтворений на тому самому місці Успенського собору, де він знаходився з самого початку, церква не заперечує.

kost-ostr1

Микола Томенко також зауважив, що при відтворенні надгробку Костянтина Острозького мова йде не про бюджетні кошти. «Це громадські, меценатські, приватні кошти. Вартість цього проекту – не один мільйон гривень. Але якщо мова йде про відтворення надгробка унікальної постаті європейського значення, яка похована на території пам’ятки ЮНЕСКО, то будемо намагатися залучити кошти й іноземних інвесторів», — зазначив Микола Томенко.

kost-ostr2Щодо термінів спорудження монументу – організаторам зараз важко визначити якусь певну дату. «Ми не квапимося, найголовніше – відтворити скульптуру найвищої якості. До речі, однієї скульптурної роботи тут на рік… В минулому році ми відзначали 500 років битви під Оршею. Скажімо, маємо максимальний термін до 2019 року, коли буде 505 років Оршанській битві. Але ще раз наголошу: для нас насамперед важливі не терміни, а відтворення автентичності у найвищій якості», — підсумував Микола Томенко.

Наостанок він додав, що у Києво-Печерській лаврі – одній із найважливіших пам’яток в Україні – поховано дуже багато людей, які боролися проти України. «А хотілося би пошанувати насамперед тих, хто захищав нашу державу. До того ж, постать Костянтина Острозького дуже важлива з точки зору балансу українськості та європейськості у Києво-Печерській лаврі», — зазначив М. Томенко.

«Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути