chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра Україна вперше відзначатиме День захисника України на державному рівні

13 жовтня 2015 о 12:28

День захисника України відтепер є державним святом і неробочим днем, яке відзначається 14 жовтня, у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас iз Днем Українського козацтва. Також саме цей день традиційно вважається днем створення Української повстанської армії (УПА) — військово-політичної формації українського визвольного руху. Отже, вибір дати 14 жовтня для святкування Дня захисника України є історичною традицією вшанування українського війська саме на Покрову.

Нагадаємо, що це свято було встановлено указом Президента Петра Порошенка рік тому «з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості» — саме 14 жовтня 2014 року — відповідно жодних святкових урочистестей ще не проводилося. Цим же указом глава держави скасував указ Президента Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

Пізніше Президент Порошенко виступив з ініціативою зробити з 2015 року. День захисника України державним святом і неробочим днем із внесенням відповідних поправок до Кодексу законів про працю, вже у березні 2015 року Верховна Рада підтримала цю ініціативу.

Минулого тижня Президент Порошенко, виступаючи на форумі учасників АТО, запропонував відзначати свято Дня захисника України під гаслом «Сила нескорених». Адже саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором. На думку глави держави, День захисника України має стати всенародним святом, таким же значимим, як Різдво, Великдень чи День незалежності.

«14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта (23 лютого. — Ред.), я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня. Цей день має символізувати нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України. Вважаю, що на Покрову слід вшановувати пам’ять і тих, хто у різні часи боронив нашу землю від ворога. Для нас це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами», — відзначає Петро Олексійович.

Згідно з іншим указом Президента, підписаним днями, відзавтра й надалі щорічно, у День захисника України органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та об’єднання громадян мають установлювати (вивішувати) Державний Прапор України.

Серед іншого, Національний банк України ввів учора в обіг 50 тисяч штук п’ятигривневих монет «День захисника України». У військових частинах і установах у ці дні проводять уроки мужності, зустрічі з учасниками АТО, ветеранами ЗСУ.