chrome firefox opera safari iexplorer

5 грудня в Умані освятять пам’ятник Гонті і Залізняку

23 листопада 2015 о 18:30

У суботу, 5 грудня 2015 р., об 11:00 в м. Умань на Черкащині розпочнуться урочисті заходи з нагоди освячення пам’ятника ватажкам Коліївщини – Максиму Залізняку та Івану Гонті.

У заходах також візьмуть участь відомі громадські та культурні діячі, які підтримали будівництво цього пам’ятника. Зокрема, Герой України Анатолій Паламаренко, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, один із керівників Українського фонду культури Володимир Мельничук та інші.

Нагадаємо, що спорудження цього пам’ятника ватажкам народно-визвольного повстання 1768 року має вже 47-річну історію. Адже ще в 1968 році в Умані урочисто першим заступником Голови Ради Міністрів УРСР М. Троньком було перерізано стрічку і відкрито меморіальний камінь з надписом, що на тому місці буде споруджено пам’ятник Гонті і Залізняку. З різних причин його будівництво тривало до сьогодні.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути