chrome firefox opera safari iexplorer

Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» допоможе у встановленні пам’ятника Гонті і Залізняку в Умані

26 жовтня 2015 о 11:13

В м. Умань на Черкащині незабаром нарешті має з’явитися пам’ятник Максиму Залізняку та Івану Гонті – ватажкам народно-визвольного повстання 1768 року.

Спорудження цього пам’ятника має вже 47-річну історію. Адже ще в 1968 році в Умані урочисто першим заступником Голови Ради Міністрів УРСР М. Троньком було перерізано стрічку і відкрито меморіальний камінь з надписом, що на тому місці буде споруджено пам’ятник Гонті і Залізняку.

З різних причин його будівництво триває і до сьогодні.

gonta1

На даний момент коштом спонсорів закінчено виготовлення основної скульптури з кованої міді вартістю 2,5 млн грн. Проте, залишається ще досить великий об’єм робіт з виготовлення та монтажу постаменту і облаштування площі – близько 130 тис. грн.

Як поінформував засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, він зустрічався з ініціаторами цього проекту в Умані і вважає, що його треба нарешті реалізувати. З цією метою його Фонд буде допомагати у завершенні будівництва пам’ятника як фінансово, так і організаційно, повідомив М. Томенко.

Водночас, він зауважив, що розуміючи дискусію щодо непростого історичного минулого і трагічних сторінок взаємин українського, польського та єврейського народів, надзвичайно важливо, щоб остаточна версія проекту була реалізована при залученні відомих вчених та істориків.

«Зокрема, було би правильно реалізувати ідею закладання поряд із пам’ятником Гонті та Залізняку скверу Злагоди, який би символізував те, що українці, поляки і євреї зробили висновки з власної історії та робитимуть все, щоб їхні народи сьогодні жили у порозумінні і злагоді», — зазначив Микола Томенко.

gonta2

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути