chrome firefox opera safari iexplorer

Пам’ятник керівникам Коліївщини в Умані – своєрідне попередження владі, — Томенко

05 грудня 2015 о 18:29

Сьогодні в Умані освятили монумент керівникам Коліївщини (селянсько-козацького повстання 1768—1769 років) Іванові Гонті й Максиму Залізняку.

Участь у освяченні взяли представники церков, місцевої влади, громадських організацій, благодійники.

“Цей пам’ятник – не просто данина поваги героїчній і водночас трагічній українській історії. Це символічний знак, це попередження нинішній і майбутній владам, що український народ має право всіма законними методами захищати свої соціально-економічні, національна, релігійні права. І недарма в Конституції України написано, що народ є джерелом влади, – сказав у своєму виступі під час освячення монументу громадський і політичний діяч Микола Томенко. – Отож, у разі, якщо влада буде діяти проти народу, народ буде адекватно діяти проти влади”.

Також Микола Томенко закликав із нашої історії виносити уроки, а не злобу й ненависть.

Він звернувся до організаторів відкриття пам’ятника Гонті й Залізняку, до науковців і місцевої влади спільними зусиллями продовжувати робити і відкрити поряд сквер злагоди і музей.

Нагадаємо, що монумент керівникам Коліївщини відкритий в Умані наприкінці листопада. Пам’ятний камінь на цьому місці було закладено в 1968 році. Однак під різними приводами будівництво так і не розпочалося. В часи незалежності громадські активісти відкрили рахунок для збору коштів на пам’ятник. Серед тих, хто фінансово підтримав спорудження пам’ятника, був Фонд Миколи Томенка “Рідна країна”.

Скульптуру виготовив київський скульптор. Її вага – п’ять тонн. Довкола постаменту – цитата з антифашистського вірша, написаного Павлом Тичиною в 1943 році: “Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була”.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути