chrome firefox opera safari iexplorer

Як без бюджетних грошей об’єднувати Україну: Звіт Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» за 2016 рік

28 грудня 2016 о 11:19

«Любити Україну треба не тільки до глибини душі, а й до глибини кишені»

Євген Чикаленко

Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» вже 10 років поспіль (з липня 2006 р.) реалізує низку загальнонаціональних проектів у сфері освіти, культури, туризму, охорони здоров’я та довкілля, фізичної культури та спорту.

Як і в попередні роки, у 2016 році Фонд переконливо довів: навіть без бюджетних коштів МОЖНА реально об’єднувати Україну, викорінювати ідеологію «руського мира» та пропагувати «український світ». 

Творимо український світ!

У 2016 році Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» провів низку просвітницьких акцій у різних куточках України, під час яких безкоштовно передав для вишів, шкіл, бібліотек, музеїв та дошкільних закладів власні українські проекти.

Так, з нагоди «шевченківських днів» у березні 2016 року Фонд провів акцію «Кобзар єднає Україну» на Сході країни: до дитячих садочків, шкіл та вишів Донецької та Луганської областей було передано для просвітницької та виховної роботи низку аудіо-, відео- і друкованих видань Фонду.

Протягом літа просвітницькі заходи тривали на Одещині, у Харкові, Дніпропетровську, Херсоні, Бердянську. Восени — на Волині,  у Хмельницькій, Черкаській, Київській, Чернігівській та  інших областях. Освітяни отримали в подарунок: «Український щорічник» (присвячений 25-річчю незалежності України та 20-річчю сучасної Конституції); навчальний посібник «Україна: історія Конституції»(схвалений для використання у загальноосвітніх навчальних закладах);  DVD-диски «7 чудес України» (40 фільмів про найкрасивіші, найважливіші та найцікавіші місця нашої країни); диски «Класика української літератури. Живі голоси», «Слуханка для української малечі».

Загалом  до дитячих садочків, шкіл, бібліотек та вищих навчальних закладів   було безоплатно передано близько 2 000 книг і понад 1 000 аудіо- та відеодисків. 

Український щорічник-2017

«Український щорічник–2017» — це вже сьоме видання корисного, пізнавального, світоглядного «Щоденника ділового українця». Видання традиційно містить 365 афоризмів та ілюстрацій про найвідоміші історичні, архітектурні та релігійні пам’ятки України, щоденний народний календар з прикметами і перлинами народної мудрості, відомості про свята українські й міжнародні, світські та релігійні. А для особистого творення майбутньої історії залишається незмінною окрема рубрика «Що я зробив для України». Діловий щоденник українця цього року доповнили сторінками для щомісячного планування та переліком ювілярів.  Видання вийшло друком у двох кольорах – синьому і червоному. 

Всеукраїнський конкурс дитячої творчості

У серпні 2016 р. Національна бібліотека України для дітей та Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» провели Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд», у якому взяли участь понад три тисячі дітей з усієї України.

До другого туру відібрали 346 робіт, із яких головне журі визначило 18 переможців та 3 гран-прі у кожній номінації. Володарями гран-прі стали: у номінації «Поетичні твори» — Лілія Висоцька (Чернігівська обл.); у номінації «Прозові твори» —  Елеонора Шелегон (м. Херсон); у номінації «Малюнок» —  Анна Барамідзе (Київська обл.). Для фіналістів та переможців конкурсу в Києві організували свято — Ігри патріотів, а також урочисту церемонію нагородження. 

Відкрий для себе Україну 

Сайт «Рідна країна» — WWW.RIDNA.UA — стартував у 2010 році як перший в Україні окремий світоглядний портал, який об’єднує різноманітні напрями гуманітарної сфери. Він задумувався як своєрідний Інтернет-посібник, що допоможе людям  відкрити Україну та вийти за межі формальних  знань про неї. Ми намагалися максимально показати історичну унікальність, природну красу, культурну неповторність та світоглядну своєрідність країни, в якій живемо.

Враховуючи те, що «Рідна країна» у квітні 2016 року стала ще й Громадським рухом, який об'єднав низку громадських організацій правозахисного, екологічного, культурологічного, спортивного та іншого спрямування, було ухвалене рішення про появу на нашому порталі розділу «Політика», де розташовуються матеріали, які з політичних позицій висвітлюють  і аналізують соціально-економічне життя країни.

На кінець 2016 року наш портал налічує вже 11 окремих регіональних сайтів:

Проекти Фонду «Рідна країна» тепер у вільному доступі

З 2016 року Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» —  на прохання багатьох освітян, які хотіли б отримати просвітницькі проекти Фонду —  виклав їх у вільний доступ.

Ідеться, зокрема, про 40 фільмів проекту «7 чудес України»:

  • 10 фільмів циклу «7 історичних чудес України»;
  • 10 фільмів про «7 природних чудес України»;
  • 20 фільмів циклу «7 чудес України: замки, палаци, фортеці».

Ці фільми можна переглянути онлайн та завантажити ЗВІДСИ.

Крім того, ми відкрили широкому загалові й  низку власних аудіопроектів:

  • «Слуханка для української малечі» (2 диски) (загалом на диску представлено 77 творів: 20 казок та 57 музичних композицій).
  • «Класика української літератури. Живі голоси» (вибрані поетичні твори у виконанні авторів: Максима Рильського, Володимира Сосюри, Павла Тичини, Андрія Малишка, Олеся Гончара, Василя Симоненка, Василя Стуса та інших відомих митців. Найдавніший запис — із голосом Марка Кропивницького — датований 1906 роком, найсучасніший — 1995-м).
  • «Лебеді материнства. Живий голос Василя Симоненка» (до компакт-диску увійшли 17 унікальних записів авторського виконання поетичних творів, а також кращі фонограми поезій Василя Симоненка та музичні твори на його вірші).
  • «Головні пісні та мелодії України»: Гімн України, Молитва за Україну, Пісня про вчительку, Пісня про рушник, козацькі марші та інші пісні, які можуть звучати під час проведення свят і різноманітних заходів у навчально-освітніх закладах. 

«Рідна країна» продовжує традиції славетної  «Просвіти»

Ми вирішили використати досвід  Товариства «Просвіта», яке наприкінці  ХІХ –  на початку ХХ ст. намагалося насамперед через друковану продукцію донести свою позицію і протистояти антиукраїнським течіям. Сьогодні, з огляду на те, що медіа здебільшого служать владі та своїм власникам, донесення правдивої інформації через своєрідні «просвітницькі бюлетені» є вкрай важливим. У  2016 році «Рідна країна» випустила  чотири  таких інформаційних бюлетені. Останній, грудневий  випуск,  вийшов накладом у 400 000 примірників.

Газети  містять правдиву й неупереджену інформацію про суспільно-політичну ситуацію в державі, здобутки  і втрати, висвітлюють актуальні проблеми нашого життя, пропонують шляхи їхнього вирішення. Також ми пропагуємо українські традиції і свята, даємо інформацію з історії перейменувань українських населених пунктів, пропонуємо цікаві факти з життя видатних українців.

Україні потрібні герої!

Відновлений музей Миколи Костомарова вже приймає гостей 

З 2008 р. у с. Дідівці Прилуцького району Чернігівської області реалізується проект «Микола Костомаров повертається на Чернігівщину». Мета проекту – вшанування визначного історика, літературознавця, одного із засновників Кирило-Мефодіївського товариства Миколи Костомарова, чиї життя й діяльність досі не представлені в жодному з українських музеїв. Фонд Миколи Томенка ініціював відновлення музею-садиби М. Костомарова, до якої входять будинок, де він мешкав упродовж 10 років, криниця, капличка та паркова частина.

У червні 2016 р. основні будівельні роботи з відновлення музею-садиби завершилися, музей почав приймати відвідувачів. У ньому вже розташувалися перші експозиції, присвячені постаті Миколи Костомарова та Кирило-Мефодіївському товариству. 

На Закарпатті з’явився пам’ятник молодому Тарасові  Шевченку 

У серпні 2016 року, в день 25-річчя Незалежності, у місті Берегово на Закарпатті урочисто відкрили пам’ятник молодому Тарасові  Шевченку. Розташований бронзовий монумент у сквері по вулиці Т. Шевченка, біля школи №5, яка теж носить ім’я Кобзаря. До реалізації проекту долучилися Благодійний фонд «Кобзар» (Володимир Маргітич, Володимир Бортнійчук,  Олександр Цанько), Фонд Миколи Томенка «Рідна країна», міський голова Берегова Золтан Бабяк, угорське  генконсульство (Ендре Саліпскі). Автор бронзової скульптури  — відомий закарпатський митець Василь Олашин.

Відзначили 125-річчя Павла Тичини

У 2016 р. з нагоди 125-річчя відомого поета, перекладача та державного діяча Павла Тичини Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та «Радіо Ера ФМ» презентували проект «Невідомий Тичина». Протягом чотирьох днів у радіоефірі лунали уривки з маловідомих широкому загалові творів П. Тичини.

Автору легендарної колискової встановили пам`ятник

У вересні 2016 р. на Київщині у селі Требухів Броварського району відкрили пам’ятник відомому поету, громадському діячеві та справжньому народному вчителю Миколі Сому. Він не лише автор улюблених  «Колискової» та «Вишиванки», а й ініціатор низки просвітницьких заходів та культурологічних проектів, що реалізовувалися спільно з фондом «Рідна країна». Пам`ятник виготовлено та встановлено за підтримки Фонду Миколи Томенка «Рідна країна». Автори пам`ятника  — відомі українські скульптори, дійсні члени Національної спілки художників України та Royal British Society of Sculptors Олесь Сидорук і Борис Крилов.

Вірші М. Сома в авторському виконанні увійшли до другого видання диску «Класика української літератури. Живі голоси».

Відновлення пам’ятника Костянтину Острозькому в Успенському соборі 

У 2014 році був створений Громадський українсько-литовський оргкомітет, співголови якого — засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко і Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс – активно взялися до справи відновлення надгробного пам’ятника князеві  Острозькому, що був зруйнований під час вибуху Успенського собору в листопаді 1941 року.

На конкурсній основі були відібрані скульптори з литовської та української сторони. Від України скульптуру відтворюватимуть Олексій Сидорук і Борис Крилов («Творча майстерня Сидорука та Крилова»), з боку Литви — професор, завідувач кафедри візуального дизайну Клайпедського факультету Вільнюської академії мистецтв Арунас Сакалаускас.

У 2015 році в Києво-Печерській лаврі на обговорення громадськості оргкомітет представив  проект відновлення монумента. Після завершення науково-експертної дискусії був знайдений найоптимальніший варіант відтворення автентичності пам’ятника. Адже скульптура самого князя Костянтина Острозького була виконана із червоного мармуру, в натуральний зріст людини. Над скульптурою — велика арка, прикрашена письменами, різьбленням, зображеннями людей, поєдинків.

У 2016 році скульптори виготовили узгоджений макет пам’ятника князю Костянтину Острозькому в пропорції 1:5. Цей макет буде презентовано у Києві, Вільнюсі, а також – у Рівному та Острозі. 

Мандруй Україною! Люби Україну! 

«7 чудес України: історичні міста та містечка»

У 2016 році було проведено V етап акції «7 чудес України» — «7 чудес України: історичні міста та містечка». Переможцями стали: Бердянськ (Запорізька обл.), Біла Церква (Київська обл.), Галич (Івано-Франківська обл.), Диканька (Полтавська обл.), Канів (Черкаська обл.), Ніжин (Чернігівська обл.) та Хуст (Закарпатська обл.). Крім того, Оргкомітетом було визначено три спецномінації для міст, що мають значний туристичний потенціал і зацікавленість місцевої громади у розвитку своїх населених пунктів. Спецномінаціями відзначені: Бердичів (Житомирська обл.), Жовква (Львівська обл.), Теребовля (Тернопільська обл.).

Навесні 2017 року розпочнуться зйомки пізнавальних фільмів за результатами цієї акції.

Нагадаємо, загальнонаціональна акція «7 чудес України» була започаткована Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» у 2007 році. Вона стала найрезонанснішим та найуспішнішим проектом у галузі популяризації вітчизняного туризму за роки української незалежності. У 2007 році визначили «7 історико-архітектурних чудес України», у 2008 — «7 природних чудес України», у 2010 — «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», у 2013 — «7 чудес Києва», у 2016 – «7 чудес України: історичні міста та містечка». За підсумками попередніх етапів акції «7 чудес України» вже відзнято 40 фільмів, які транслюються на телеканалах та викладені у вільний доступ в Інтернет-мережі.

Допомога українським військовим

Фонд Миколи Томенка продовжує надавати різнобічну  адресну допомогу нашим військовим. Зокрема, Херсонське представництво Фонду майже два роки тісно співпрацює з батальйоном охорони військового аеродрому 11-ої окремої бригади армійської авіації.  Фонд багато разів передавав до зони   АТО лікарські препарати, смачні гостинці, будівельні матеріали.

Черкаське представництво Фонду передало до міста  Соледар Донецької області  капітально відремонтований та «начинений» новими агрегатами автомобіль УАЗ, для батальйону тероборони «Черкаси» — тепловізор, спальні мішки, інше спорядження. Також представництво допомагало із закупівлею бронежилетів.

З ініціативи Фонду та за сприяння керівників центральних телеканалів у 2014 році була надана допомога з технічного обладнання  прес-центру АТО.

Ближчим часом представники Київського представництва «Рідної країни» планують передати прикордонникам Херсонської області відремонтований БРДМ для контролю за кордоном з тимчасово окупованим Росією Кримом.

Також протягом року Фонд традиційно допомагав Українському госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», який знаходиться у Пущі-Водиці, та Черкаському обласному госпіталю для інвалідів війни.

Команда Фонду «Рідна країна» на власному прикладі показує, як щодня можна робити добрі справи для України, не чекаючи на рішення влади, на бюджетні чи грантові кошти.

 Ми – прихильники філософії щоденного патріотизму, і своєю діяльністю підтверджуємо, що РІДНА КРАЇНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З КОЖНОГО З НАС! 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути