chrome firefox opera safari iexplorer

Як без бюджетних коштів можна реально об’єднувати Україну

14 березня 2016 о 14:24

На шевченківські дні Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» за сприяння видавництва «Генеза» провів на Донеччині просвітницьку акцію «Кобзар єднає Україну».

Зокрема, Фондом було передано в дошкільні заклади, школи, бібліотеки та виші Донецької області для освітньої та виховної роботи низку своїх проектів.

Йдеться про аудіовидання («Слуханка для української малечі», «Класика української літератури. Живі голоси»), відеовидання (DVD-диски з фільмами про фіналістів різних етапів акції «7 чудес України»), друковані видання (навчальний посібник «Україна: історія Конституції», «Український щорічник на 2016 рік») тощо.

Микола Томенко також провів відкриті лекції та зустрічі з викладачами, студентами і вчителями у Маріупольському державному університеті, Бердянському державному педагогічному університеті та у м. Волноваха.

«Українські цінності, традиції, освіта, культура можуть реально об’єднати Україну. І ми показуємо приклад того, як за допомогою просвітницької роботи можна допомогти зробити Донеччину органічною складовою єдиної України», – зазначив засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

Освітяни Донеччини були приємно вражені таким проектом. Говорили багато слів подяки та переконували, що подібні патріотичні акції їм вкрай необхідні.

Довідково

02«Український щорічник-2016»: присвячений 25-річчю незалежності України та 20-річчю сучасної Конституції. Містить 365 афоризмів, ілюстрації про найвідоміші історичні, архітектурні, культові пам’ятки України, щоденний народний календар з прикметами та перлинами народної мудрості.

Незмінною у щорічнику залишається рубрика «Що я зробив для України», де кожен власник цього видання зможе записати свої ідеї та плани на майбутнє.

konst-1Навчальний посібник «Україна: історія Конституції»: схвалений для використання у загальноосвітніх навчальних закладах. Дане видання носить науково-популярний характер, тож саме тому Микола Томенко запропонував власний підхід до персоніфікації конституційних документів: вони названі іменами тих, хто брав найактивнішу участь у їх творенні та виступав у ролі ініціатора чи натхненника.

Так, у посібнику «Україна: історія Конституції», зокрема, можна знайти інформацію про Конституцію Пилипа Орлика, «світоглядну конституцію» Миколи Костомарова, «вільну спілку» Михайла Драгоманова, конституційну концепція Михайла Грушевського, Закон про тимчасовий державний устрій Павла Скоропадського, основний закон «Самостійної України» Миколи Міхновського, конституційний проект Симона Петлюри та багато іншого.

7Відео про «7 чудес України»: Є 40 фільмів про найкрасивіші, найважливіші та найцікавіші куточки нашої країни: 10 фільмів із циклу «7 історичних чудес України», 10 фільмів про «7 природних чудес України» та 20 фільмів із циклу «7 чудес України: замки, палаци, фортеці».

Ці фільми, окрім DVD-дисків, можна скачати або переглянути онлайн на сайті www.7chudes.in.ua у розділі «Відео».

golos«Класика української літератури. Живі голоси»: до аудіо-видання увійшли вибрані поетичні твори у виконанні авторів: Максима Рильського «Троянди й виноград», Миколи Бажана «Нічні роздуми старого майстра», Володимира Сосюри «Коли потяг у даль загуркоче», Андрія Малишка «Вітчизно», Платона Воронька «Близька, замріяна, струнка», Олеся Гончара «Думи про Батьківщину», Миколи Вінграновського «Я дві пори в тобі люблю», Василя Стуса «Вчися чекати, друже», Марка Кропивницького, який читає вірш Тараса Шевченка «Думи мої» та ін. Найдавніший запис, з голосом Марка Кропивницького, датований 1906 роком, найсвіжіший — 1995-м.

sluhanka«Слуханка для української малечі»: аудіо-видання складається з двох частин (двох дисків): до першої увійшли українські народні казки, казки народів світу та авторські казки, які виконують народні артисти України; друга ж частина — дитячі пісеньки, веснянки, ігри, заклички, лічилки, колядки та колискові, у виконанні як іменитих артистів, так і творчих дитячих колективів. Загально у диску представлено 77 творів (20 казок та 57 музичних творів).

«Рідна країна»