chrome firefox opera safari iexplorer

40 років тому у Києві відкрили пам’ятник Лесі Українці

03 вересня 2013 о 17:25

3 вересня 1973 року у столиці урочисто було відкрито пам’ятник найвідомішій українці, видатній письменниці Лесі Українці. Розташований цей монумент у центрі Києва, на Печерську, на однойменній площі.

Київський пам'ятник Лесі Українці являє собою бронзову постать письменниці заввишки 5 метрів, встановлену на постаменті з чорного лабрадориту. За задумом автора скульптури (Г. Кальченка), Леся Українка зображена вольовою, що не кориться обставинам долі, сильною духом і водночас ніжною та жіночною.

Загальна висота пам'ятника становить 10 метрів.

commons.wikimedia.org

 commons.wikimedia.org

Цікаво, що пам'ятник Лесі Українці на площі Лесі Українки не був першим пам'ятником письменниці в українській столиці, адже ще 1965 року було встановлено паркову скульптуру Лесі Українки в Міському саду навпроти Маріїнського палацу роботи скульптора В. З. Бородая та архітектора А. Ф. Ігнащенка. Оскільки паркова скульптура не відповідала задуму вшанування величі письменниці, було ухвалено встановити більший за розмірами й у велелюднішому місці пам'ятник. Відтак, 3 вересня 1973 року було урочисто відкрито пам'ятник Лесі Українці на однойменній площі, що відтоді є головним місцем вшанування Лесі Українки в Києві.

У зв'язку із масштабною забудовою бульвару Лесі Українки в 1990—2000-х роках пам'ятник виявився фактично «вписаним» у закуток між багатоповерховими будівлями, тоді ж було по-новому впорядковано простір біля пам'ятника. Тепер біля пам’ятника облаштована площа з фонтанами і лавками для відпочинку.

Нагадаємо, нещодавно площу Лесі Українки, на якій розташовано пам’ятник видатній українці, завдяки зусиллям народного депутата Миколи Томенка, громадського діяча Миколи Даневича та ГО «Обличчям до людей» було звільнено від так званого базару Київської ОДА, де за відсутності дозвільної документації в антисанітарійних умовах продавали рибу, м’ясо, інші продукти та товари легкої промисловості.

Обурення громадськості викликало також те, що у день народження Лесі Українки, 25 лютого, до пам’ятника навіть не можна було навіть підступитися через торгові намети і машини, які на площі влаштували стихійну автостоянку. Тоді, з нагоди 142-ї річниці з дня народження найвидатнішої українки, відомої письменниці Лесі Українки засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко разом з керівником ГО «Обличчям до людей» Миколою Даневичем провели акцію з впорядкування території навколо пам’ятника Лесі Українці.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути