chrome firefox opera safari iexplorer

В передчутті свят: улюблені новорічні напої

24 грудня 2015 о 14:00

Егг-ног

Егг-ног — традиційний напій новорічно-різдвяних свят у Сполучених Штатах та Канаді. Його рецепт свого часу привезли в Америку британські колоністи. Причому напій прижився настільки, що вважається нині таким же символом зимових свят, як і, наприклад, фарширована індичка у День подяки. В основі Егг-нога: молоко, вершки, цукор, збиті яйця, міцний алкоголь (найчастіше — ром, віскі або бренді) та солодкі прянощі. На перший погляд все це може здатися досить дивним поєднанням, та насправді коктейль вдається напрочуд смачним і зігріваючим. Недарма ж стільки століть поспіль Егг-ног створює американцям різдвяний настрій. До речі, якщо трішки змінити акцент в бік згущеного молока і відмовитись від яєць, отримаємо пуерториканський варіант коктейлю — Кокіто (Coquito).

Пунш

фото2_пунш

Від Старої Європи і аж до далеких карибських островів — різдвяний пунш популярний нині у десятках країн по всій планеті. Простий у приготуванні, але дивовижно ароматний і атмосферний, цей напій із легкістю додасть настрою вашим святковим посиденькам. Обираєте фруктову основу на свій смак, поєднуєте із улюбленим ромом, солодкими прянощами і чаєм. От і все! До того ж, варіацій можна і вигадати своїх, і відшукати, скільки завгодно, адже залежно від фруктів ви підбираєте відповідні прянощі і так-само “обіграєте” це різними варіантами рому чи іншого міцного алкоголю по ситуації. Наприклад, традиційний мексиканський новорічний пунш Navideño включає в себе мікс яблук, груш, цитрусових, ізюму, чорносливу, мексиканського гліду і кориці поєднаних із текілою та ромом і залитих водою або чаєм.

Ґльоґи, глювайни, глінтвейни

фото3_глінтвейн

Різні назви, але одна суть — гаряче вино із прянощами. У час новорічних свят Європа буквально просякнута духмяним ароматом глінтвейнів. Лише пригадайте чепурні різдвяні ярмарки, що із року в рік простягаються від душевних альпійських містечок до великих і улюблених Відня, Праги, Кракова чи Львова… Прохолодно, падає сніг, десь позаду грає теплий джаз, поруч найближчі люди, в руках — кружка гарячого вина, що, здається, зігріває не лише тіло, але й душу.

Те ж саме і вдома, коли різдвяний глінтвейн окутує усіх вас затишним відчуттям казки. І зовсім неважливо, чи ви за столом, чи дивитесь улюблене старе кіно, чи до пізньої ночі балакаєте про щось абстрактне — атмосферу і настрій глінтвейн вам забезпечить сповна. І потрібно ж зовсім не багато: пляшку червоного вина, прянощів для ароматики і трішки бренді або рому, аби закріпити усе у єдиний напій.

Шампанські та ігристі

фото4_sparkling

Ну і на завершення — трішки про шампанські та ігристі вина. У наш час в Україні є з чого повибирати, тож можна і треба виходити за рамки невмирущих радянських стереотипів! Оминайте десятою дорогою виробників, котрі на своїх етикетках досі кирилицею пишуть «шампанське» — це вірна ознака того, що ні про авторські права, ні про європейські виноробні традиції, ні про повагу до споживача на таких «виноробнях» не чули і слухати не хочуть. Пам’ятаймо, за законами ЄС, шампанським може називатися лише вино, вироблене у французькій провінції Шампань. Для всіх інших регіонів Франції і світу є загальна назва — ігристі вина.

Ясна річ, на сьогодні справжнє шампанське — продукт, доступний хіба що дуже заможнім українцям, більшість же успішно обходяться якраз різноманітними ігристими винами. У тій таки Франції не лише Шампань робить ігристе за класичним методом, до прикладу, Cremant із сусідньої Бургундії будучи цілком співвідносним із шампанським, коштуватиме на порядок дешевше. Окремо рекомендуємо звернути увагу на Іспанію та Італію, де за розумні гроші вас завжди здивують якістю і змістовністю своїх вин. Cava, Prosecco, Asti і Lambrusco — варіанти, що обійдуться недорого, але неодмінно порадують і надихнуть у новорічну ніч. Зокрема, Prosecco і Cava нині взагалі вважаються найпопулярнішими ігристими винами світу, значно випереджаючи на ринку традиційне шампанське. І повірте — не випадково!

фото5_фініш

Детальніше про нюанси приготування і подачі кожного із напоїв, що приглянулись вам в контексті новорічних свят, ви завжди можете дізнатися у сомельє. Із наступаючими святами, друзі!

Джерело: inspired
Розділи: Традиції

23 грудня

Інші дати
Народився Степан Тимошенко
(1878, с.Шпотівка, Сумська область – 1972) – український вчений у галузі механіки. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.
Розгорнути