chrome firefox opera safari iexplorer

Як привезти з подорожі яскраві фотографії

15 грудня 2015 о 10:28
Добре, коли від подорожі лишаються не лише прекрасні спогади, а й фотографії, які вам потім приємно буде переглядати та показувати друзям.

1. Не переймайтеся тим, наскільки «просунута» у вас фотокамера

Невже ви справді думали, що як візьмете дорогу та складну камеру, то фото точно вийдуть виразніші? Це ви, фотограф, робите фото, а не техніка. Не женіться за крутими новинками, навчіться якнайкраще вправлятися з тією камерою, яку маєте, радить Сандра.

Дізнайтеся, як використовувати різні лінзи, що робити з діафрагмою та ISO.

2. Докладно дослідіть місце зйомки

Плануючи подорож, взнайте, у котру пору року місцеві краєвиди мальовничіші, де вам обов’язково треба побувати та що сфотографувати. Не обмежуйтеся Інтернетом. Уже на місці поспілкуйтеся з працівниками готелю, спитайте поради в туристичному центрі. Чим більше ви матимете інформації, тим більше буде ідей для яскравих фото.

3. Побачте більше за те, що й так бачать усі

Будь-який туристичний напрямок включає в себе «місця, які неодмінно треба побачити» та «місця, які точно треба сфотографувати». Навіщо вам таке ж саме фото, яке є в усіх, хто там побував? Зосередившись на місці «must-see», ви можете не помітити чогось іншого, вартого, щоби його сфотографувати. Будьте терплячі, шукайте приховані скарби.

4. Зверніть увагу на природне освітлення

Від того, чи враховано освітлення, залежатиме кінцевий результат. Не кваптеся знімати, поспостерігайте за освітленням, звідки падає світло, яке воно, яскраве чи розсіяне, тепле чи холодне, та змініть відповідно налаштування.

5. Не нехтуйте штучним освітленням

Коли ви розберетеся з тим, як  освітлення впливає на фото, у вас буде спокуса взагалі відмовитися від освітлення штучного, особливо від спалаху. Так, у більшості випадків краще знімати без нього, але варто дослідити, що можна зробити з такими джерелами освітлення як багаття або вуличний ліхтар.

Пограйтеся з тінями та контрастом, не забудьте про відображення предметів.

6. Експериментуйте з композицією

Така, здавалося б, дрібниця, як нечіткий горизонт, може зіпсувати всю фотографію, котра мала б вийти прекрасна. Звертайте увагу на цікаві деталі на передньому плані, шукайте гарне тло, але не переобтяжуйте світлину елементами. Не забудьте змінювати кут та перспективу.

7. Не думайте, що вдалі фото виходять завдяки везінню

Так часто здається, і ми думаємо, що фотограф просто опинився в потрібний час у потрібному місці. Насправді ж везіння – не головний фактор, і багато досвідчених фотографів розкажуть вам, що «чудовий момент» – це коли везіння та ретельна підтоговка співпали.

Підготовка – це мати приблизну ідею майбутньої фотографії, ознайомитися з місцем зйомки, уявити можливих цікавих суб’єктів та сценарії для фото.

8. Взаємодійте з потенційними героями своєї зйомки

Фотографувати незнайомців непросто, і багато хто соромиться вступати в контакт із людьми, яких не знає. Звісно, можна просто натиснути кнопку і сфотографувати, але тоді ви позбавите себе нагоди створити щось особливе.

Долайте мовний бар'єр за допомогою міміки та жестів, встановлюйте контакт, і тоді для суб’єкта зйомки ви вже не будете просто перехожим.

9. Підберіться ближче

Якщо ви не спілкуєтеся з суб’єктом та не певні, як він відреагує, ви волієте тримати дистанцію. Але тоді ви можете проґавити найкращі кути зйомки, а герой може вийти на світлині надто дрібним.

10. Прагніть до оригінальності

Проблема відомих історичних пам'яток та популярних місць у тім, що їх і так уже всі знають. Але зробити оригінальне фото об’єкту, який до вас уже фотографували тисячу разів – не нездійсненне завдання.

Приділіть увагу деталям – це може бути палатка на місцевому ринку або деталь статуї, що привернула вашу увагу. Це може бути будь-що, що змусить людей зацікавитися вашим фото.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути