chrome firefox opera safari iexplorer

Новий музей в честь відомого українського композитора Леонтовича

28 січня 2016 о 17:59

До кінця цього року у селі Марківці Теплицького району, де народився і був підступно вбитий славнозвісний композитор Микола Леонтович, планують відкрити музей на його честь. Досі на його малій батьківщині діяла лише музейна кімната зі скупою експозицією. Торік з обласного бюджету виділили 1 мільйон гривень на реконструкцію приміщення філії Вінницького обласного краєзнавчого музею у Марківці. Там і планують відкрити музей імені Миколи Леонтовича. Цим питанням особисто опікується голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Проект музею

«Проект передбачає не лише реконструкцію існуючого приміщення, але й проведення благоустрою території та могили композитора, яка розташована неподалік. Планується встановлення пам’ятного знаку всесвітньо відомому твору «Щедрик» та створення паркової зони під робочою назвою «Віхи історії», – розповідає начальник управління культури та мистецтв Вінницької ОДА Станіслав Городинський. – Окрім цього, наступного тижня ми плануємо створити робочу групу з числа провідних істориків-краєзнавців та дослідників творчості Леонтовича, які працюватимуть над тим, щоб повернути славу і честь нашому видатному композитору. В першу чергу, вони підготують лист до Посольства Сполучених Штатів з проханням визнати на світовому рівні автором «Щедрика» українського композитора Миколу Леонтовича.

Станіслав Городинський переконаний, що відкриття музею імені Миколи Леонтовича стане знаковою подією в культурно-мистецькому житті Вінниччини. Новостворений музей претендуватиме на звання візитівки області, бо щороку на честь українського композитора на території комплексу планують влаштовувати виступи хорових капел.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути