chrome firefox opera safari iexplorer

Чим українцю корисно обідати?

11 лютого 2016 о 14:00

«Обід повинен бути самим ситним», —  так нам з дитинства вселяли в наші голови. Адже на обід ти повинен з'їсти як мінімум перше, друге і компот, а якщо пощастить, то ще й повну миску салату. Але для кого корисна така трапеза? Невже для всіх у цьому світі – і дітей, і підлітків і дорослих дядьків-тіткою і навіть для людей похилого віку?

Насправді, якщо ви так їсте – то скоріше всього ви ще одна жертва радянських міфів про правильне харчування. Але таке харчування не як не допоможе вам виглядати красивою, доглянутою, а навпаки. Чому? Тому що, по-перше, такий раціон може бути прийнятним лише маленьким дітям, які відвідують дитячий садок і початкову школу. А далі вже потрібен зовсім інший підхід. По-друге, якщо велику кількість вживати на обід, то вся їжа не встигне перетравиться в шлункові, і в результаті ви отримаєте тільки зайві кілограми і сантиметри. По-третє, у світі правильного харчування всі знають, що змішувати, як у нас, і перше, і друге і компот за одним столом – це зовсім неправильно.

Чим харчуватися на обід?

Що росказує нам правильне харчування? Що 50% денного раціону має припадати саме на ранок, 25% — на обід, 25% — на вечерю. Чому так? Тому, що як тільки ми встаємо зранку з ліжка йти нароботу, то разом з нами повинен «прокинутися» наш шлунок. Іноді, багато хто навіть пишаються тим, що з ранку не їдять, а п'ють тільки кухоль кави. Скажу чесно, тут нема чим пишатися, адже це дуже і дуже шкідливо! Ви повинні пробудити свій шлунок, спочатку випивши води, а потім через хвилин 15 поснідати. І це повинні бути ваші 50% денного раціону.

На обід, як ви вже зрозуміли, повинно припадати лише 25% всіх калорій. Що це значить? А те, що ви точно не повинні їсти «весь набір страв», а обмежитися, наприклад, першим і салатом, або з'їсти тільки друге. Тут головне не переїдати.

що їсти на обід

Рекомендуємо на обід їсти щось з двох варіантів: перше+ салат, або ж тільки друге. Для декого може здатися, що це або багато, або мало їсти, але все ж не вживайте все підряд, адже вашому шлунку це ще треба перетравити. Так само застерігаємо вас від переїдання під час обіду, особливо, якщо ви запланували справи. Особливо, якщо вам потрібно буде після обіду ще сидіти на роботі, або кудись йти, не їжте багато, адже такий стан буде хилити на сон, і будете почувати себе втомленою і знесиленою.
Перша страва – всьому голова. Якщо у вас на сніданок тільки так звана «тверда» їжа, вживання супу, борщу за обідом – просто необхідність. Поясню чому. Наші національні кулінарні традиції вже на генному рівні викликають потребу вживати перше. Адже це їли наші бабусі-прабабусі, і це за спадком передається нам, і, відповідно, організм для нормальної роботи просто вимагає перших страв. Якщо ж ви народилися там, де супів та інших теплих перших страв і в помині немає і ви там же виросли, то не мучайтесь і перше можете не їсти.

До супу можете взяти собі легкий салат, він ні в якому разі не буде перезавантажувати ваш шлунок і також благотворно впливає на організм. Якщо вам хочеться десерту, то солодощів треба уникати – краще купіть собі йогурт (адже він теж солодкий) і може з'їсти його через дві години після обіду. Це буде і краще, і корисніше. Адже правильне харчування – це коли ти стаєш з-за столу трохи голодний і можеш продуктивно використовувати свою енергію на вирішення багатьох справ.