chrome firefox opera safari iexplorer

Нешкідливі ласощі: що корисно для здоров'я і фігури

15 вересня 2015 о 14:10

Мед

Це джерело корисних елементів. В його складі більше 300 біологічно активних речовин і сполук (вітаміни В1, В2, В5, В6, С, кальцій, залізо, магній, натрій та інші). Мед — натуральний антибіотик і прискорювач обмінних процесів в організмі.

Людям, які стежать за своєю вагою, не варто побоюватися, що після вживання продукту доведеться спалювати зайві калорії. При високій харчовій цінності (300 ккал) мед прекрасно засвоюється організмом і не призводить до появи зайвих кілограмів.

Важливо знати міру: норма для здорової дорослої людини — 1-2 столові ложки на добу. Мед — це сильний алерген, тому людям з подібними проблемами потрібно бути максимально обережними.

Темний шоколад

Єдиної думки у фахівців про дієтичні цінності продукту досі немає. Але користь від вживання гіркого шоколаду очевидна. Багато років наявність цукру ставила його в ряд продуктів, шкідливих для зубів. Але останні дослідження довели, що шоколад володіє бактерицидними властивостями і може використовуватися як профілактичний засіб від карієсу.

У багатьох європейських країнах шоколад продається в аптеках. У швейцарських клініках його використовують для поліпшення тонусу шкіри і підвищення імунітету у хворих з синдромом хронічної втоми.

Калорійність темного шоколаду — близько 540 ккал, тому зловживати ним не варто. Дієтологи радять з'їдати не більше 45 грамів цього смаколика на добу.

Зефір

Поширені й популярні солодощі в нашій країні. До їхнього складу входить пектин. Це природна речовина, що отримується з кошики соняшника, яблук, буряків, кавуна і кірки цитрусових. До його позитивних властивостей відносять зниження рівня холестерину, противірусну дію. Пектин сприяє виведенню з організму радіонуклідів і важких металів, що дуже важливо при нинішній поганій екології.

Варто зазначити, що вітамінів у зефірі практично немає — вони «зникли» при термічній обробці. Але залізо, фосфор, білки, харчові волокна, що містяться в ньому, обов'язково нададуть позитивну дію на травлення.

Зефір — справжній порятунок для людей, що дотримуються суворої дієти. В ньому мало калорій і практично немає жирів. Помірне вживання цих ласощів ніяк не позначиться на фігурі.

Халва

Натуральний продукт, що містить перемелене насіння, мед, іноді горіхи. Халва — це жирна їжа, але вона не підвищує рівень холестерину, зате зміцнює нервову і серцево-судинну системи, посилює природний захист організму в боротьбі з різними інфекціями.

Халву роблять з насіння соняшника, кунжуту або арахісу. У ній багато біологічно активних речовин, мінералів, вітамінів. Також вона містить фолієву кислоту, сприяє відновленню клітин.

Калорійність халви залежить від її інгредієнтів. Найпоширеніший продукт у нашій країні виробляють з насіння соняшнику. У ньому 500-550 ккал. Тому вживати халву потрібно помірно.

Мармелад

Корисний тільки натуральний продукт. Його виготовляють з ягідного або фруктового пюре, желатину або агар-агару, пектину і цукру. Більшість цих компонентів позитивно впливають на стан організму.

Окремо обговоримо властивості агар-агару. Це речовина виготовляється з морських водоростей, тому містить велику кількість мінеральних солей та вітамінів. Вживаючи такий продукт в їжу, можна знизити рівень тригліцеридів у крові, нормалізувати кислотність шлунка, вивести шлаки і токсичні елементи. Також агар-агар — це м'яке проносне.

Мармелад можна вживати при ожирінні. Багато його компонентів не засвоюються, але містять клітковину, яка викликає відчуття насичення. Калорійність продукту — всього 200-250 ккал.

Незважаючи на всі перераховані вище корисні властивості солодощів, необхідно пам'ятати про помірність і натуральність. Тільки природні компоненти при правильному дозуванні позитивно впливатимуть на стан організму і не призведуть до появи надмірної ваги.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути