chrome firefox opera safari iexplorer

На що українці витрачають найбільше грошей?

17 лютого 2016 о 09:38
За останні три роки українці стали витрачати на їжу більше грошей. Згідно з даними Держстатистики, на це йде майже половина (42%) зарплати пересічного громадянина, при тому, що народ переходить на дешевші продукти – хліб, крупи і макарони – і купує все менше м’яса і риби. Те, що витрати населення зросли, економісти пояснюють майже 80%-ною інфляцією, причому 79,5% припало на 2014-15 рр. В результаті продажі у фізичному обсязі (штуки, кілограми) у порівнянні з 2012-м впали майже на 25%.

Експерти дані Держстатистики називають неповними і запевняють, що насправді витрати на їжу в нашій країні набагато вищі. «Навіть 42% – це занижена цифра. Адже на ринках, продуктових ярмарках і в невеликих магазинчиках, де українці в основному і купують продукти, не ведеться суворий облік і не видаються чеки», – ділиться аналітик «Простобанк консалтинг» Іван Нікітченко. І це при тому, що в розвинених країнах люди витрачають на харчування не більше 10-20% від доходів, уточнюють експерти.

Після їжі, найбільша частка витрат припадає на сигарети і алкоголь – 13,5%. Це дуже високий показник, зазначають економісти, адже жителі Європи на ці цілі витрачають до 5% своїх доходів.

«Але розрив пояснюється просто: алкоголь і тютюн – підакцизні товари, і йде суворий облік всіх проданих одиниць», – роз’яснює Нікітченко. Це ж правило жорсткої звітності за чеком працює при купівлі ліків (до 10% в структурі витрат українців), пального (19,5%) та автомобілів (5,5%). А от придбання дорогих речей – одягу, меблів, електроніки тощо –люди з кожним роком намагаються відкласти до кращих часів».

Джерело: Твоє місто
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути