chrome firefox opera safari iexplorer

Німецькі експерти: Україна — одна з фавориток «Євробачення-2016»

29 лютого 2016 о 08:37

Співачка Джамала представить Україну на конкурсі «Євробачення» з піснею про депортацію кримських татар. DW дізналася думку німецьких експертів про мисткиню та її шанси на перемогу.

Кримська татарка Джамала представить Україну на міжнародному конкурсі естрадної пісні «Євробачення-2016». Рішення було ухвалено за результатами голосування глядачів та оцінок журі. 14 травня переможниця національного відбору виконає у Стокгольмі пісню з назвою «1944» про тяжку долю кримсько-татарського народу у часи СРСР. Конкурсантку надихнули розповіді рідної прабабусі, яка втратила одну зі своїх доньок під час депортації.

Фінал на національному рівні відбувся в Києві у неділю, 21 лютого, та протривав рекордну кількість часу — чотири з половиною години. Автор німецького блогу Prinz Eurovision Song Contest Blog Ян Ленгвенат заявив, що ніколи в житті ще не бачив такого відбіркового туру. «Те, що починалося як невинне телешоу, поступово перетворилося на гротескний захід — щось середнє між музичною програмою, ток-шоу та сучасним політичним театром», — прокоментував він у блозі. Інтрига довкола питання, хто представить Україну на міжнародному конкурсі, зберігалась до кінця шоу.

Ще один рекорд національного відбору — кількість глядачів, які віддали свої голоси під час конкурсу: понад 380 тисяч осіб. При цьому, згідно з правилами «Євробачення», жителі анексованого Криму не мали права відправляти СМС-повідомлення за Джамалу.

Заявка на перемогу

За словами провідного німецького експерта з «Євробачення» Яна Феддерсена, кримська татарка Джамала має всі шанси на перемогу і може увійти у п’ятірку найкращих цього року. «Її пісня чудова, вона звучить інакше, ніж звичний український поп, та має етнічні мотиви. З усіх українських пісень, які я чув, композиція Джамали — найкраща. Вона цілком може виграти — пісня дуже незвичайна та експериментальна», — заявив Феддерсен в інтерв’ю.

Особливість пісні «1944» у гармонійному поєднанні традиційної народної музики та елементів R&B. Ян Ленгвенат переконаний, що Джамала буде виділятися серед інших виконавців не лише завдяки тексту, але і музичної складової. «У нашому блозі розгорілась справжня дискусія з приводу пісні. Одні — у повному захваті від Джамали, інші не поділяють такого ентузіазму. Це гарний знак успішного виступу», — наголошує він. 47 відсотків читачів Eurovision Song Contest Blog оцінили пісню кримської татарки на «відмінно».

Чи не забагато політики?

З приводу політичної складової у пісні експерти висловилися обережно. Це прерогатива Європейського союзу мовників — організатора «Євробачення», який має оцінити текст «1944». «Наскільки я розумію, Джамала написала цю пісню з особистих причин, її надихнула історія її сім'ї. Виселення і депортація народів відбувалась протягом століть у всьому світі, пісня може об'єднати людей зі схожою історією, вона викликає емоційні переживання», — вважає блогер Ленгвенат.

При цьому критик погоджується, що у пісні міститься явний політичний контекст. «Звісно, в тексті лунає непряме звинувачення, і пісня може бути сприйнята як антиросійська. Європейський союз мовників повинен ще раз перевірити, чи відповідає вона правилам конкурсу, згідно з якими будь-який політичний меседж неприпустимий», — пояснив Ленгвенат.

Тим не менш, на «Євробаченні» були випадки, коли виконавці виступали з відверто політизованими шоу — наприклад, у 2015 році Вірменію представила група Genealogy, до складу якої входять співаки, чиї родичі постраждали від геноциду вірмен у 1915 році. Артисти символізували незабудку — кожен з них представляв пелюстку-континент, на який були вимушені переселитися вірмени. Виконавиця в центрі — серцевина квітки — Інґа Аршакян, співачка з Вірменії.

Джерело: dw.com
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути