chrome firefox opera safari iexplorer

Французький фільм про героя Небесної сотні

16 березня 2016 о 13:00

У Рівному відбулася прем’єра фільму про Героя Небесної Сотні – рівнянина Олександра Храпаченка. Півторагодинну стрічку «Саша Х. Крила на Майдані» зняв французький режисер-документаліст Емануель Графф. У 2014 році він був у Києві. Саме там режисер випадково познайомився з подругою Олександра Храпаченка, яка й розказала його історію.

Фільм знімали у 2014 – 2015 роках  у Рівному, Києві та Меці (Франція). Емануель Графф на прем’єрі  пояснив,  що у цій  стрічці, намагався показати Євромайдан, оповідаючи про одного з його героїв. На презентації в Рівному зібралися рідні, друзі, однокласники, одногрупники, колеги Сашка.

Олександр Храпаченко загинув 20 лютого 2014 року на першій барикаді на Інституцькій від кулі снайпера. Йому було 26 років.  За фахом Олександр був театральним режисером.

За сюжетом фільму Емануеля Граффа, подруга Олександра Храпаченка за рік по його смерті приїздить із Києва в Рівне, бо хоче знайти людей, які знали героя-майданівця.  Дівчина зустрічається з рідними, друзями, колегами Олександра, його нареченою. Вони розповідають цікаві історії з життя Храпаченка, згадують його дитинство, а ще звістку про загибель.

«Я зняв цей фільм для того, щоб про Україну не забували у Європі. Щоб довести тамтешнім людям, які негативно відгукуються про Революцію Гідності, що вони неправі. І саме історія Олександра Храпаченка допомогла мені показати Євромайдан зсередини», — розповів режисер фільму Емануель Графф.

Джерело: zahid.net
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути