chrome firefox opera safari iexplorer

Міжнародний архітектурний фестиваль CANactions. Гід по найцікавіших подіях

21 травня 2016 о 11:58

Найбільша архітектурна подія України — фестиваль CANactions – відбувається уже вдев'яте.

19-21 травня Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» стане локацією, де відбудуться унікальні презентації, лекції, серії воркшопів, кінопокази для усіх цікавих архітектурою і охочих змінювати місто.

Пропонуємо вашій увазі невеличкий гід програмою фестивалю.

Унікальністю цього фестивалю є вибір кейсу для роботи – Музей Івана Гончара.

«Це дуже інтригує: спробувати плідно застосувати сучасні урбаністичні практики в такому консервативному просторі, яким сьогодні у нас є державні структури. Відтак — поєднання найкращого світового архітектурного досвіду, який ми прагнемо інтегрувати в український контекст, з традицією, з нашим бекґраундом є дуже цікавим і корисним», — розповів засновник фестивалю і його незмінний керівник Віктор Зотов.

Презентація роботи і результатів серії воркшопів від іноземних кураторів

Коли: Субота, 21 травня, 10.00

Де: головна сцена

Можна ствердити, що такий вибір засвідчує позитивну для України динаміку культурного мислення: поєднати доступне і контекстуальне з успішними методами світової практики.

На цьому наголошує і цьогорічний куратор фестивалю — нідерландець Тео Хобен (Theo Hauben).

«Ми хочемо знайти передовсім можливості для майбутнього, показати, де їх шукати і навчити використовувати. Їх може бути багато: навіть такі, здавалось би, консервативні простори як музеї, старі будинки, території навколо мають багато потенціалу. І ми хочемо навчити студентів школи бачити цей потенціал», — каже він.

Тео Хобен — дизайнер-урбаніст та архітектор, для якого проектування починається ще на стадії формування концепту, а відкритість у обговоренні ідей і їх формуванні дають йому великі переваги як стратегу.

Фото depositphotos.com (автор — hollymolly)

Ідейний месседж фестивалю під кураторством Тео Хобена — практична розробка концепту«resilient архітектури».

«Resilient» означає відновлення, повернення до оригінального стану з одночасним прагненням до пружності, стійкості, створенні комфортних умов для життя окремих індивідів і міських спільнот.

Повага до традиції з одночасним використанням кращого світового досвіду — такі смислові ключі задає куратор CANactions-2016.

Лекція Тео Хобена «Resilient Architecture — пружна або стійка архітектура: трансформація & дизайн»

Коли: субота, 21 травня, 19.00

Де: головна сцена фестивалю

Це однозначно must visit подією фестивалю.

Куратор поділиться досвідом трасформації міста за принципом «функціональність створює форми», адже на його думку, адаптивність міської структури широка і можливості для трансформації будівель численні.

Тому варто цінувати суспільний простір, відновлюючи будівлі, а не замінюючи їх новими.

Презентація результатів STUDIO #2: Tackling the Future of Ukrainian (Post)industrial Cities (Майбутнє (пост)індустріальних міст в Україні)

Коли: четвер, 19 травня, 19.00

Де: головна сцена

Робота школи CANactions зосереджена на підготовці і вдосконаленні навиків молодих архітекторів та урбаністів.

Презентація результатів STUDIO #2: Tackling the Future of Ukrainian (Post)industrial Cities (Майбутнє (пост)індустріальних міст в Україні) представить результат більш як тримісячного навчання та роботи CANactions School for Urban Studies, яка була заснована ще 2015 року.

У процесі навчання створюється експериментальна модель, яка у перспективі стає стратегією роботи з містами.

До слова, роботи першої студії можна побачити у виставковому павільйоні теж.

Дискусія «Урбаністична політика: публічний простір Києва»

Коли: субота, 21 травня, 11.00

Де: головна сцена

Дискусія закцентує на ролі управлінців у місті та розвитку культурного міста.

Адже влада (city authorities), на переконання модераторки дискусії, литовської урбаністкиЄлени Архіповайте (Elena Archipovaite), це не ті, хто розподіляють бюджет, але ті, що поважають місто і намагаються змінити його у кращий бік.

Лекція Єлени Архіповайте на тему «Політика простору: участь громадян в його управлінні»

Коли: п'ятниця, 20 травня, 17.00

Де: головна сцена

На лекції розглядатимуться проблеми і потенційні можливості різних публічних просторів в містах глобального Півдня і глобальної Півночі, а також процедури залучення громадян для досягнення сталого розвитку міст.

Лекція Мачєя Шюди  "П'ять історій про дематеріалізацію архітектури"

Коли: субота, 21 травня, 16.00

Де: головна сцена

Молодий польський архітектор, що представляє себе як архітектор і гуманіст, Мачєй Шюда (Maciej Siuda) прочитає лекцію про "п'ять історій про дематеріалізацію архітектури" на прикладах п'яти проектів, здійснених в Італії, Іспанії, на Гаїті і у Польщі.

Проекти, які показують архітектуру в іншій оптиці, аніж її фізичні виміри. Бо усі вони по-різному позбавляються фізичної субстанції: лише шляхом фізичного знищення; розбиваючи грань між природою і будівлею; чи з допомогою розмивання межі між підлогою, стінами і дахом; або через інклюзивність почуттів і стосунків; чи ж — використовуючи повітря як матеріал.

Мачєй Шюда здійснює проекти у різних куточках земної кулі — від Норвегії до Японії, тому його досвід та інтегративні підходи можуть бути дуже корисними нам сьогодні.

Дитяча програма

Коли: субота, 21 травня, 11.30 — 15.30.

Де: Конференц-зала

Фото Фото depositphotos.com

Особливістю архітектурного фестивалю можна вважати дитячу програму. Її куратор італієць Люка Галофаро вважає, що дітей варто знайомити з архітектурою з раннього віку, тим самим допомагаючи їм активно включатись у життя міст, долаючи страх і відчуження.

Для маленьких архітекторів цьогорічний фестиваль підготував цікавий воркшоп зі створення індіанських хатинок тіпі, який куруватиме українська ініціатива «Дитячі географії», і «Атлас уяви» від Люки Галофаро.

Лекція Синуса Лунге (Sinus Lynge) «Регенераційний урбанізм»

Коли: субота, 21 травня, 18.00

Де: головна сцена

Злободенною і трендовою водночас можна назвати тематику, що буде розкрита на лекції Синуса Лунге (Sinus Lynge) — «Регенераційний урбанізм».

Унікальний і дуже цікавий приклад Данії зі створення концепції самодостатніх еко-спільнот і розвитку еко-міст.

Програма стратегії, розроблена данськими архітекторами EFFEKT у співпраці з дослідниками і вченими з Стенфордського університету, бере до уваги локальні особливості і акцентує на можливостях вирішення глобальних екологічних проблем.

Лише п'ять пунктів є складовими програми: енергетично доцільні будинки, виробництво органічних продуктів харчування, різнорідне використання відновлювальної енергія та її зберігання, переробка відходів та води, розширення прав і можливостей місцевих громад.

***

У програмі фестивалю також є виставки, які діятимуть протягом усіх трьох днів.

«Copenhagen Solutions» показує, як Копенгаген перетворюється на першу CO2 нейтральну (екологічну) столицю світу.

«Українські традиції в архітектурі та будівництві» — виставка на основі досліджень народної архітектури доктора мистецтвознавства Віктора Самойловича, підготовлена експертами «Музею Івана Гончара» Михайлом Матійчуком та Катериною Міщенко.

Виставка, присвячена австрійській архітекторці Маргарете Шютте Лігоцкі, першій жінці архітекторці в Австрії та винахідникові Франкфуртської кухні.

Скандинавський і північноєвропейський топос цього року є пріоритетним у фестивалі.

Адже, за словами Віктора Зотова, нам варто більше орієнтуватись на їхній досвід в плані раціонального використання міського простору та природних ресурсів, звертати увагу на екологію, комунікації, побудову функціональних і «життєвих» міст.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути