chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні – день вишиванки. 5 фактів про свято

19 травня 2016 о 10:55

Сьогодні, 19 травня, в Україні та світі святкують День вишиванки. Відтак, усіх запрошують у цей день одягнути вишиванку.

5 фактів про Свято вишиванки:

1. Свято проводять щороку у третій четвер травня. Важливо, аби День вишиванки завжди відбувався у робочий день, адже у цьому суть акції – свято не заради свята чи параду, а захід, який доводить, що вишиванка – абсолютно органічна частина життя українців, і у вишиванці вони ходять на роботу, пару чи навчання.

2. Це перші весняні дні, на які не припадає передвеликодній великий піст, і власне, сам Великдень, тому можна влаштовувати народні гуляння. Це вже теплі дні, в які можна вийти на вулицю лише у вишиванці без верхнього одягу.

3. Всеукраїнську акцію «День вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році, зараз відомою дитячою письменницею. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до Всеукраїнського рівня. До нього почала долучатися українська діаспора по всьому світові, а також прихильники України.

4. Цьогоріч українців усього світу закликають одягнути вишиванку та прийти у ній на роботу, університет, школу чи садочок. Таким чином пропонують долучитися до святкування Всесвітнього дня вишиванки, який щорічно відзначають у третій четвер травня.

5. Зокрема, цього року у Львові, з нагоди свята, проведуть всеукраїнський фестиваль «Вишивана Україна». Початок фестивалю – о 12:00 год на площі Ринок. Цікавим моментом святкування стане вишивання найбільшої в Україні карти-оберегу.

 

Джерело: Твоє місто
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути