chrome firefox opera safari iexplorer

У замку «Сент-Міклош» на Закарпатті відбувся фестиваль квітів

16 травня 2016 о 14:08

Перший квітковий фест під назвою «Кохання в Сент-Міклош» пройшов у замку села Чинадієво Мукачівського району. Нове життя в цю історичну будівлю вдихнули тридцять тисяч троянд, композиції та арт-інсталяції з яких розмістили у приміщеннях стародавнього замку-фортеці.

Проведення цього оригінального фесту стало можливим завдяки організації Асоціації флористів України та за сприяння родини Йосипа Бартоша, який є орендарем та хранителем замку. До участі зголосилося десять команд із різних куточків країни: Луцька, Запоріжжя, Києва, Полтави, Харкова, Дніпропетровська, Вінниці, Луганська, Миколаєва. Як розповіла член оргкомітету Катерина Фединчук із Луцька, «задум організувати тут фестиваль квітів виник у Вікторії Соловей – представника асоціації та координатора фестивалю, яка кілька років тому відпочивала на Закарпатті, і відвідавши замок «Сент-Міклош», буквально закохалася в нього. Тож давно виношувала мрію про подібний фестиваль квітів.».

Для створення квіткових композицій фахівці використали троянди, хризантеми та чимало природного матеріалу, знайденого навколо замку: листя, гілки, мох, цвіт, насіннєві коробочки тощо. До підготовки долучилося сто кращих флористів України. Не обійшлося і без волонтерів, помічників, число яких ще більше. Як результат, фахівці представили концептуальну флористику, сучасний арт.

Квіткові інсталяції можна побачити у найнесподіваніших місцях: і на фасаді будівлі, і всередині, і біля входу, вони навіть обрамлюють глибокий колодязь на подвір’ї замку. Вся ця квіткова феєрія присвячена одній темі – кохання. І це не випадково, адже й сам середньовічний замок має славу романтичної будівлі – він був свідком справжнього кохання Ілони Зріні та графа Імре Текелі. Виступи гуртів «Піано», «Батяри», «Плесо» чудово гармонували із царством квітів та доповнювали романтичну атмосферу фесту.

Кількість відвідувачів нового фестивалю є цілком достатньою, як для камерної події. Організатори сподіваються, що цей романтичний фест стане щорічним і припаде до душі як закарпатцям, так і гостям із різних куточків України та з-за кордону. А це, переконаний господар замку, сприятиме збереженню унікальної середньовічної будівлі.

Вже наступних вихідних, 21-22 травня, у замку Сент-Міклош в Чинадієві знову вируватиме життя: тут відбудеться п’ятий ювілейний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош», упродовж якого проводитимуться лицарські турніри, двобої з мечами та  алебардами, лунатиме автентична музика, готуватимуться смачні страви за старовинними рецептами.

Джерело: День

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути