chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відбувся фестиваль леквару

29 серпня 2011 о 14:03

28 серпня 2011 року у селі Геча Берегівського району відбувся V "Фестиваль леквару ". Гості фестивалю мали змогу прослідкувати увесь процес варіння леквару, скуштувати та купити страви з лекваром (цібере, леквар, гамбовці зі сливами, калачі, вареники, вертуни з лекваром, млинці з лекваром, слив'янка).

Також відбувся конкурс на найсмачнішу угорську страву в номінаціях: бограч- гуляш, гуляш з квасолею, рибна юшка по-угорськи, голубці.

Леквар – це сливове повидло, яке традиційно виготовляють на Закарпатті. Вариться леквар у спеціальному чані під назвою «ушт». Процес розпочинаєтьсявже о пів на шосту ранку. Сливи миють у дерев’яних коритах, як заведено здавна. Потім вибирають кісточки. Сливи варять у чані, постійно перемішуючи спеціальним пристроєм із довгою ручкою. Зі 120 кг слив можна зварити 40 кг леквару.

18 травня

Інші дати
Микола Прахов
1873 –  український художник, мистецтвознавець. Відомий у галузі декоративно-ужиткового мистецтва. Один з організаторів товариства «Київський художник».
Розгорнути
Народився Костянтин Піскорський
(1892, м.Київ – 1922) – український художник-авангардист. Автор робіт «Цивілізація», «Мечі», «Тривога», «Козак», «Біла гвардія», «Небо», «Про приторк світам іншим», «Зірка опів¬нічна», «Ідол», «Планета», «Біометр життя».
«У творчості Костянтина Піскорського дивовижно переплетені символізм і футуризм, космічна безмірність і енергія вольового художнього жесту, архаїчна містика та новітній європейський раціоналізм». (Дмитро Горбачов).
Розгорнути