chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відбувся фестиваль леквару

29 серпня 2011 о 14:03

28 серпня 2011 року у селі Геча Берегівського району відбувся V "Фестиваль леквару ". Гості фестивалю мали змогу прослідкувати увесь процес варіння леквару, скуштувати та купити страви з лекваром (цібере, леквар, гамбовці зі сливами, калачі, вареники, вертуни з лекваром, млинці з лекваром, слив'янка).

Також відбувся конкурс на найсмачнішу угорську страву в номінаціях: бограч- гуляш, гуляш з квасолею, рибна юшка по-угорськи, голубці.

Леквар – це сливове повидло, яке традиційно виготовляють на Закарпатті. Вариться леквар у спеціальному чані під назвою «ушт». Процес розпочинаєтьсявже о пів на шосту ранку. Сливи миють у дерев’яних коритах, як заведено здавна. Потім вибирають кісточки. Сливи варять у чані, постійно перемішуючи спеціальним пристроєм із довгою ручкою. Зі 120 кг слив можна зварити 40 кг леквару.

7 лютого

Інші дати
Народився Микола Маркевич
1804 –  український історик, письменник, етнограф, фольклорист, поет, композитор. Автор праць «Звичаї, повір’я, кухня та напої сучасних українців», «Вертеп», «Історія Малоросії» в 5 т.
Розгорнути
Народився Мечислав Солтис
(1863, м.Львів - 1929) - український та польський композитор, диригент, педагог, музично-громадський діяч.
Розгорнути
Народився Олег Антонов
1906 –  генеральний авіаконструктор створеного ним у Києві КБ, доктор технічних наук, художник, письменник; створив понад 60 типів планерів і літаків типу АН. Під керівництвом Антонова створені найбільші на той час і найкращі в світі транспортні літаки АН-12, «Антей», «Руслан».
Розгорнути
Григорія Богослова, святителя
Хмари пливуть високо - гарна погода збережеться.
Розгорнути