chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті відбувся фестиваль леквару

29 серпня 2011 о 14:03

28 серпня 2011 року у селі Геча Берегівського району відбувся V "Фестиваль леквару ". Гості фестивалю мали змогу прослідкувати увесь процес варіння леквару, скуштувати та купити страви з лекваром (цібере, леквар, гамбовці зі сливами, калачі, вареники, вертуни з лекваром, млинці з лекваром, слив'янка).

Також відбувся конкурс на найсмачнішу угорську страву в номінаціях: бограч- гуляш, гуляш з квасолею, рибна юшка по-угорськи, голубці.

Леквар – це сливове повидло, яке традиційно виготовляють на Закарпатті. Вариться леквар у спеціальному чані під назвою «ушт». Процес розпочинаєтьсявже о пів на шосту ранку. Сливи миють у дерев’яних коритах, як заведено здавна. Потім вибирають кісточки. Сливи варять у чані, постійно перемішуючи спеціальним пристроєм із довгою ручкою. Зі 120 кг слив можна зварити 40 кг леквару.

19 червня

Інші дати
Никифор Шолуденко 
1919 – гвардії старшина, командир розвідувального взводу 22-ї гвардійської танкової бригади 1-го Українського фронту. Загинув, визволяючи Київ. Герой Радянського Союзу.
Розгорнути
Народився Євген Шерстобитов
(1928, м. Улан-Уде, Росія – 2008) – український кінорежисер і сценарист. На кіностудії імені О.Довженка поставив фільми «Туманність Андромеди», «Юнга зі шхуни «Колумб» та ін.
«Там, де є українці, там завжди є мистецтво» (Юрій Липа)
Розгорнути
Народився Євген Купчинський
(1867, Тернопільська область - 1938) – український композитор, віртуоз-цитрист, диригент.  
Розгорнути

Новини Дивитися всі