chrome firefox opera safari iexplorer

Українці перестають сплачувати за комунальні послуги

12 травня 2016 о 12:47

Більше 5-ти мільярдів гривень українці заборгували за комунальні послуги. І це до чергового підвищення тарифів.

200 гривень за газ і стільки ж за світло. Це все, що киянка Наталія Мороз може виділити за місяць на квартплату.

«Намагаємося вчасно виплатити за світло, за газ, тому що ми переживаємо, що можуть відключити, ну а потім дорого буде виплачувати, штрафи платити», – каже Наталя Мороз.

На всі інші послуги грошей немає. Жінка не працює, чоловіка мобілізували. А в комунальних рахунках щомісяця – по дві тисячі гривень. У результаті – вже заборгувала понад 5-ть тисяч.

А інша жінка у свою квартиру тепер приходить тільки ночувати.

Купається і готує їжу Ольга Ониськевич у сусідки. А за водою щодня з порожніми пляшками ходить на околицю селища.

«Раніше я могла 10-12 літрів, зараз тільки 3-4. Пити і запарити мені ці 9 злаків», – сказала жінка.

А все тому, що у квартирі вже давно немає ані води, ані газу, ані світла. Відключили через борги. Зі своєї мізерної пенсії жінка оплатити комунальні послуги не може.

«Це мої платіжки, які нарахували, 22 тисячі 176 гривень за одну батарею в залі і дві батареї в кухні», – показує платіжки Ольга.

Щоб житло не відібрали за борги, пенсіонерка захарастила його непотрібними речами. Таких неплатників в Україні тисячі.

«Таке стрімке зростання, воно демотивує людей платити за комунальні послуги. Більшість українців, якщо подивитися соцопитування, вважають ці тарифи несправедливими і досі влада не змогла їх обґрунтувати», – сказав Руслан Бортник, експерт.

Найбільші борги у споживачів Дніпропетровської та Харківської областей. В останній – тільки за воду – понад двісті мільйонів гривень. Фахівці підрахували, якби харків’яни зовсім розрахувалися, можна було б замінити третину всіх зношених труб у місті.

 

Джерело: zik.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути