chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні сьогодні згадують жертв політичних репресій

15 травня 2016 о 11:05

Сьогодні, 15 травня, в Україні згадують жертв політичних репресій.

Згідно з указом третього президента Віктора Ющенка, цей день відзначається щорічно у третю неділю травня.

Сьогодні президент Петро Порошенко, керівництво уряду і парламенту, духовенство та громадськість на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» (Київ) вшанують пам'ять похованих там жертв сталінських репресій, повідомляє Кореспондент.

О 10:00 на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» відбудеться вшанування до Дня пам'яті.

Заплановані виступи керівництва держави, покладання вінків і квітів до Міжнародного меморіалу жертвам тоталітаризму 1937—1941 років, панахида, громадський мітинг-реквієм.

Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Останній спочинок тут знайшли, за різними оцінками, від 15 до понад 100 тис. осіб, закатованих під час допитів або розстріляних у позасудовому порядку органами НКВС у Києві.

Серед них — письменники Михайло Семенко, Майк Йогансен, Вероніка Черняхівська, художники Михайло Бойчук, Микола Касперович, академіки Федір Козубовський, Петро Супруненко, митрополит УАПЦ Василь Липківський і десятки тисяч інших.

Нагадаємо, минулого року президент Петро Порошенко підписав закони про декомунізацію. Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб і визнаються борцями за незалежність України УПА та інші організації.

Розділи: Суспільство