chrome firefox opera safari iexplorer

20 статей «Світоглядної Конституції» та 10 ідей для «української мрії»

28 червня 2016 о 09:40

З нагоди 20-річчя ухвалення Конституції сучасної України

Ми, українці, маємо вдачу критичних та песимістично налаштованих людей. Це часами добра річ, а от у справі поваги до власного Основного Закону — ні. Я у своїй громадській, науковій та політичній діяльності всіляко захищаю і пропагую нашу Конституцію. Популярно й лаконічно кажучи: Конституція не винна, що у нас така влада!!!

Отож, у двох редакціях новітньої Конституції (від 28 червня 1996 року та 8 грудня 2004 року) вирізняємо так звану «Світоглядну Конституцію», яка складається із 20 статей Першого Розділу «Загальні засади».

Тут сформульовані засадничі принципи України: НАЦІОНАЛЬНА держава за характером утворення, СОЦІАЛЬНА за змістом, ДЕМОКРАТИЧНА за типом політичного режиму, УНІТАРНА за формою державного устрою. Ця «Світоглядна Конституція» може бути змінена лише за згоди українського народу. Бо у розділі 13 чітко прописана процедура зміни розділу «Загальні засади» — «...за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, затверджується всеукраїнським референдумом...»

Переконаний: СВІТОГЛЯД нашої сучасної держави визначено абсолютно правильно й справедливо. Окрім того, 20 статей «Світоглядної Конституції» містять щонайменше 10 ідей (своєрідний ДЕКАЛОГ) нашої «УКРАЇНСЬКОЇ МРІЇ»:

  1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава;
  2. Україна є унітарною державою;
  3. Людина, її життя і здоров"я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю;
  4. Ніхто не може узурпувати державну владу;
  5. Державною мовою в Україні є українська мова;
  6. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави;
  7. Цензура заборонена;
  8. Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу;
  9. Ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством;
  10. Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України — національний гімн на музику В.Вербицького.

Все це сформульовано 20 років тому, із врахуванням нашого героїчного й трагічного історичного досвіду. Залишилося лише реалізувати ці настанови та ідеї.

Бо найкраща, найоптимальніша та найсправедливіша Конституція України та, яку ЗНАЮТЬ, ШАНУЮТЬ І ДОТРИМУЮТЬСЯ ВСІ:  І ПРЕЗИДЕНТ І КОЖНИЙ ГРОМАДЯНИН!

100x75-1Микола Томенко, лідер громадського руху «Рідна країна», доктор політичних наук

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути