chrome firefox opera safari iexplorer

У «Софії Київській» презентували виставку документів до 20-річчя Конституції

24 червня 2016 о 11:27

У національному заповіднику «Софія Київська» презентували виставку документів, присвячену 20-й річниці Конституції України, підготовлену за матеріалами центральних державних архівів України та Державного архіву Закарпатської області.

Експозицію урочисто відкрили віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко та голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні у цій події поєднується минуле і сучасність. Важко навіть з'ясувати достеменно, що важливіше на цьому етапі для нас, але, напевно, це така нероз'єднувана суміш здобутків наших попередників, тих, хто боролися за незалежність України, за конституційні права українців і за Конституцію вільної України і боротьби сьогодення, оскільки засадничі принципи Конституції про єдину і неподільну Україну та територіальну цілісність України і зараз виборюються українським народом»,- сказав Кириленко.

За його словами, нинішня агресія Російської Федерації на сході України лише підтверджує засадничі підвалини цінностей нашої боротьби протягом тисячоліть, оскільки Конституція 1996 року — це вінець боротьби багатьох поколінь українців за свій устрій і свою державу.

«Дуже цікавими є документи, які запропоновані нам для огляду — і ті, що безпосередньо на виставці, бо ми мусимо пам'ятати про чотири універсали Центральної ради, Акт злуки, Конституція Української Народної Республіки, численні дослідження шестидесятників на тему конституційного устрою України, а також Декларацію про суверенітет, яка стала предтечею Акту про державну незалежність 24 серпня 1991 року», — наголосив віце-прем'єр.

На виставці представлено документи і матеріали, які відображають найважливіші історичні моменти конституційних процесів на шляху державотворення України.

Зокрема, на експозиції представлено копію унікальної пам'ятки — Конституцію гетьмана Пилипа Орлика, копії Універсалів Центральної ради, Конституцію Української держави, Акту про злуку ЗНР з УНР, а також оригінал конституційного договору між Верховною Радою України та Президентом та Конституцію України, прийняту на п'ятій сесії Верховної Ради 28 червня 1996 року.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути