chrome firefox opera safari iexplorer

Чи правда, що землі учасників АТО за безцінь скуповуються місцевими феодалами?

30 червня 2016 о 16:34

Лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко звернув увагу на те, що під прикриттям допомоги захисникам України реалізовуються земельні оборудки, які дозволяють місцевій «земельній мафії» збагачуватись на тисячі гектарів.

Про це він написав у своєму блозі на «Обозревателе».

Він нагадав, що останнім часом активно пропагується державна програма з безоплатного відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва учасникам АТО. Фактично, у звітах голів обласних чи районних державних адміністрацій це – чи не поодинока успішна програма адаптації у повоєнний період захисників України та надання їм соціальної допомоги.

Цифри виділення гектарів земель у деяких областях просто вражають. Наприклад, повідомляється, що у Вінницькій області для учасників АТО передбачено виділення 4630 га земель, у Черкаській – майже 4200 га, на Волині – біля 2 тисяч га.

«Водночас, як засвідчує попередній аналіз ситуації, у багатьох областях діють традиційні земельні схеми, які свого часу активно використовував Черновецький та його «молода команда»: коли земля оформлювалась на підставних осіб (студентів), які за символічну суму відмовлялися від права володіння нею і одночасно писали дві заяви: про прохання на виділення землі та про відмову від цієї ділянки на користь третіх осіб. Сьогодні можна із впевненістю сказати, що подібна схема використовується у багатьох регіонах, де для учасників АТО пропонується або просто конкретна сума «відступних», або іншого роду «допомога», – зазначає Микола Томенко.

Зрозуміло, що цифри такої «компенсації» за землю є абсолютно неадекватними реальній її вартості, а тому місцеві феодали, чиновники чи наближені до них бізнесмени, фактично, за безцінь скуповують землі нібито учасників АТО.

На переконання Томенка, цілком очевидно, що сьогодні необхідно провести інвентаризацію виконання цієї державної програми і перевірити, наскільки реальні власники вже виділених державою земельних ділянок відповідають прізвищам учасників АТО, на які вони, власне, і виділялися. І у разі виявлення невідповідностей та порушень, очевидно, уряд та правоохоронні органи мусять відреагувати на це належним чином.

«Саме це дасть можливість зрозуміти, чи варто говорити про системну земельну оборудку в масштабах країни або про поодинокі регіональні факти, коли під прикриттям допомоги захисникам України місцева «земельна мафія» збагачується на тисячі гектарів», – підсумовує він.

Микола Томенко також просить про факти зловживань щодо допомоги учасникам АТО повідомляти на електронну скриньку Громадського руху «Рідна країна»:ua.ridna@gmail.com

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути