chrome firefox opera safari iexplorer

Що шукає СБУ в Національному музеї історії України?

29 червня 2016 о 11:19

Майже тиждень в установі працює комісія Служби безпеки України, яка проводить позапланову комплексну перевірку музейних фондів. Уперше за роки незалежності музей проходить таку ревізію, до складу комісії увійшло аж 39 осіб, пише Інна ЛИХОВИД для газети «День».

Перевірка проходить на підставі скарги профспілкового комітету та листа Департаменту захисту національної державності СБУ. Однак із самим текстом листа чи наказу про початок ревізії керівництво музею досі не ознайомлене.

Працюватиме СБУ у музеї до 14 липня. Що шукають чи звіряють, на яких напрямках роботи установи акцентують увагу, який план перевірки, графік роботи комісії та за який саме період вивчають роботу закладу — музейникам теж не повідомляють. Хоча сам заклад не має нічого проти такого контролю за своїми фондами, вважаючи це частиною національної безпеки.

На думку генерального директора НМІУ Тетяни Сосновської, на початок позапланової перевірки вплинули два фактори. Перший — це зникнення стародруку Івана Федорова «Апостол» з фондів Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. Після цього з’явилось розпорядження прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про необхідність перевірити спочатку всі бібліотечні фонди, а згодом — музейні. Оскільки колекція та фонди НМІУ — одні з найцінніших в Україні, не дивно, що СБУ почало звірку саме тут. Другий фактор — непроста ситуація з філіалом закладу, Музеєм історичних коштовностей.

«У листопаді минулого року музей заявив про бажання відокремитись від НМІУ. Виявилось, що вони як наш філіал неправильно побудували роботу з інформування та обліку експонатів. Також з’ясувалось, що в роботі Музею історичних коштовностей були певні порушення, думаю, що це теж має вирішити комісія», — додала Тетяна Сосновська.

Попри перевірку, музей працює у звичайному режимі та чекає на відвідувачів.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути