chrome firefox opera safari iexplorer

Національний музей історії України очолила Тетяна Сосновська

27 лютого 2015 о 19:32

Віце-прем'єр з гуманітарних питань – міністр культури України В'ячеслав Кириленко 26 лютого 2015 року призначив Тетяну Сосновську в.о. Генерального директора Національного музею історії України.

Представлення колективу відбулось 27 лютого 2015 року, за участі В'ячеслава Кириленка, який згодом написав у Twitter: «Впевнений, музей тепер запрацює по-новому.»

Кадрова ротація стала можлива після завершення терміну дії трудової угоди у 72-річного Сергія Чайковського, що керував музеєм 18 років, а перед тим 19 років очолював Відділ музеїв у Міністерстві культури.

«На мою думку, в музейній галузі України сьогодні є дві проблеми, — вважає Володимир В`ятрович, голова Українського інституту національної пам'яті. — Перша – це форми подачі матеріалу. В багатьох музеях є надзвичайно цікаві експонати і класично нудна їх подача через стенд-скло. Це пов'язано з тим, що багато музейників не покидали межі України і не мають уявлення про інтерактивно-мультимедійні засоби для більш сильної подачі матеріалу. Інша проблема – це зміст експозицій. За роки незалежності експозиції зазнали косметичних змін, коли в радянський наратив додали сюжетики, що стосуються УНР. Разом з тим, залишається інтерпретація Другої світової війни як Великої Вітчизняної, а Сталін в таких випадках і досі представлений як переможець.»

В'ячеслав Кириленко під час зустрічі з колективом подякував Сергію Чайковському за те, що було зроблено протягом останніх років, за те, що музей існує і працює. А також пояснив своє рішення тим, що Тетяна Сосновська є одним з найкращих фахівців в музейній галузі України, в питанні популяризації музею, спадщини є новатором, яка з невеликого меморіального музею зробила установу, що в інформаційному просторі дає фору багатьом іншим музеям, і яка вперше в історії України вивела державний музей в фінал європейського конкурсу «Кращий музей Європи – 2014.» В'ячеслав Кириленко наголосив, що настав час для підходів і експериментів, щоб вдихнути життя в головний музей країни.

Музейний стаж Тетяни Сосновської складає 22 роки. Весь цей час вона працювала в Літературно-меморіальному музеї-квартирі Павла Тичини в Києві, з них також 18 років – на посаді директора. За роки роботи в Музеї Павла Тичини під керівництвом Тетяни Сосновської було реалізовано десятки видавничих, освітніх, наукових, мистецьких та інтерактивних проектів, під її керівництвом музей вперше в Києві почав працювати з категорією відвідувачів з особливими потребами, розробив власну маркетингову політику та пройшов всі етапи перетворення музею на бренд.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути