chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі звели унікальну лемківську церкву

12 червня 2016 о 09:11

У Тернополі освятили унікальну лемківську церкву. Збудували її на околиці міста силами парафіян. Задум звести храм з‘явився ще 20 років тому, але через брак коштів за будівництво взялися тільки у 2014 році.

Дерев‘яну церкву збудували за зразком храмів Лемківщини ХІХ століття, повідомляє ZIK.

«Ми хотіли таким чином вшанувати пам‘ять наших дідів-прадідів,  нашого народу, який зазнав великої трагедії – депортації за національної ознакою», – розповів голова тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

Храм зводили без жодного цвяха і лише з природних матеріалів, хоча й деякі елементи церкви не характерні для лемківського стилю,  наприклад фасад і вікна – гострої форми. Так проектанти намагалися і зберегти лемківські традиції, і додати щось сучасне.

На службу до храму ходитимуть близько сотні  місцевих жителів. А на свята обіцяють приїжджати лемки навіть із найвіддаленіших районів Тернопільщини.

ternopil2

 ternopil.te.ua

«Ми приїхали здалеку – з Бубача, адже дуже тішимося, що  тут збудували таку церкву. Шкода, що батьки не дочекались цього. Зате їхні діти приїжджатимуть сюди і молитимуться за їхні душі та здоров‘я усіх лемків», – каже лемкиня із Тернопільської області Валентина Хруняк.

Настоятель храму Василь Шафан – також із лемківським корінням. Отець розповідає: службу вестиме українською мовою, але промови і звернення говоритиме лемківською говіркою.

«І в церкві, і на зустрічах, на вечорах, ми звертаємось і лемківською мовою. Це дуже оживляє людей, їх дуже кріпить і радує», – впевнений священик.

Отець Василь каже, храм завжди буде відчиненим не тільки для лемків, а й для всіх християн.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути