chrome firefox opera safari iexplorer

Новій українській поліції виповнюється рік

04 липня 2016 о 16:30

У понеділок виповнюється рік, відколи в Україні почала роботу Національна поліція.

4 липня 2015 року в центрі Києва прийняли присягу перші 2 000 патрульних поліцейських України, нагадує ВВС. Україна.

Наразі поліція працює в 32 містах.

За даними голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе, в лавах національної поліції налічується 12 тис. людей.

Нагадаємо, нова поліція в Україні поки не виправдала очікувань суспільства. За піар-акції на початку створення її охрестили «селфі-поліцією». Водночас, кількість злочинів не те, що не зменшилась, а зросла в рази. На сьогодні складно знайти оприлюднену актуальну офіційну статистику щодо рівня злочинності та відсотка розкриття справ.

Але 5 місяців тому у виданні «Закон і бізнес» був оприлюднений аналіз стану протидії злочинності, проведений Генеральною прокуратурою України, який свідчив про низку негативних тенденцій, зокрема збільшення кількості тяжких та особливо тяжких злочинів певних категорій при одночасному зниженні рівня їх розкриття.

У листі ГПУ до Нацполіції зазначалося, що нерозкритими залишилися майже 2 тисячі розбійних нападів, понад 15 тисяч грабежів та 200 тисяч крадіжок (з них 17 тисяч – домівок жителів України), вчинених протягом минулого року.

Якщо протягом червня минулого року скоєно 8 тисяч квартирних крадіжок, протягом наступних місяців їх чисельність щомісячно зростала, а вже у грудні становила понад 15 тисяч. 

В умовах такої негативної динаміки відбулося зниження більше ніж вдвічі кількості направлених до суду кримінальних проваджень стосовно осіб, які вчинили зазначені злочини (з 3 тисяч протягом червня до 1,4 тисячі у грудні).

Аналогічні тенденції характеризують стан протидії та розкриття грабежів, розбійних нападів та незаконних заволодінь транспортними засобами.

У 6 регіонах держави кількість нерозкритих розбійних нападів істотно збільшилася: в Тернопільській –у 8, Харківській, Хмельницькій, Херсонський та Черкаській областях – у 3 рази.

«Суттєве послаблення протидії злочинності спричиняє підвищенню рівня зухвалості злочинів через створення у них умовного почуття безкарності , що, у свою чергу, призводить до вчинення більш тяжких злочинів, та, за відсутності дієвої реакції Національної поліції, негативно впливає на рівень
довіри суспільства до інститутів державної влади в цілому та правоохоронної системи зокрема», — зазначала тоді ГПУ.

 

 

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути