chrome firefox opera safari iexplorer

Безперервна мобільна доступність — причина стресу і хвороб

21 жовтня 2016 о 11:19

Шість із десяти дорослих знаходяться під постійним тиском, а кожен четвертий — неодноразово опинявся у стресовій ситуації.

Такі результати нещодавно оприлюдненого в Берліні дослідження, які наводить DW.COM.

Опитування провела німецька Страхова компанія ТК.

Ця тема важлива не лише для страхової медицини, а й для багатьох компаній. Ключове слово при цьому — лікарняний. Лише уявіть, що за останні 15 років майже на 90 відсотків зросла кількість вимушених прогулів через депресію, тривогу і стрес. В середньому торік два з половиною дні, з п’ятнадцяти пропущених через хворобу, були пов’язані з психологічними проблемами.

Майже кожен п'ятий через додаткові турботи не може працювати на рівні з колегами.

Тягар відповідальності лягає частково і на компанії, які повинні потурбуватися про відповідний мікроклімат та здорову робочу атмосферу. Потрібна корпоративна культура на підприємствах, яка дозволить людям добре працювати і гармонійно поєднувати роботу та особисте життя.

«Наскільки ви щасливі?» — з такими простим, на перший погляд, запитанням дослідники звернулися до німецькомовних респондентів , старших 18-ти років. В липні та серпні Науково-дослідний інститут «Форса» опитав 1200 людей. При цьому цікавилися також методами релаксації та наслідками стресу.

Першопричиною нещастя і хвороб люди вважають роботу, про це зазначили 46% опитаних, на другому місці — надмірні вимоги до себе (43%), далі йде купа запланованих справ у вільний час (33 %), автотранспорт (30%) і постійний стан «на зв’язку» (28%).

За даними дослідження, майже кожен четвертий зізнався, що проводить занадто багато часу в мережі.

Основна проблема — відчуття того, що ти можеш пропустити щось важливе, якщо довго не будеш в онлайні. Психологи для цього навіть термін швиденько придумали: FOMO — «Fear of missing out» (страх втрати). Але є також і протилежний тренд , який називається JOMO і означає «Joy of missing out» — насолода від того, що не намагаєшся бути скрізь і не боїшся пропустити щось.

Ви, вочевидь, не раз спостерігали в громадському транспорті десятки опущених голів, прикуті до смартфонів погляди пасажирів. А тепер наступне питання, адресоване безпосередньо Вам. Ви особисто можете залишити телефон у кишені і протягом усієї поїздки, жодного разу, навіть крадькома, не поглянути на екран?! А на дозвіллі скільки часу Ви можете прожити без смартфону?!

Ми постійно хочемо бути на зв’язку і в курсі останніх подій. Постійно очікуючи нової інформації, сподіваємося отримати хороші новини. Але те, що з’являється на дисплеї смартфону, в основному, далеке від позитиву і не здатне змінити ситуацію на краще.

Головне пам'ятати, що безперервна мобільна доступність — це суттєвий подразник і причина хвороб.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути