chrome firefox opera safari iexplorer

Україна залишається раєм для крадіїв авто. Поліція не справляється

12 жовтня 2016 о 15:48

За даними прес-служби міністерства внутрішніх справ України, торік в Україні викрали 11 тисяч автомобілів, лише близько третини таких злочинів було розкрито, повідомляє DW.COM.

За офіційними даними, за кількістю крадених авто лідирує нині Київ. Торік в українській столиці вкрали майже дві тисячі машин, розкрито ж лише 10% випадків. 

Таке сумне лідерство Києва в поліції пояснюють тим, що українська столиця з її розмаїттям авто завжди більше приваблювала крадіїв-гастролерів.

Далі йдуть Дніпропетровська область з майже 1140 викраденими авто та Одеська, де зникло понад 1120 автомобілів. Рівень розкриття крадіжок авто у Дніпропетровській області становить 22%, в Одеській — 25%.

Найбільшою популярністю у крадіїв користуються ВАЗи, Honda та Toyota, розповіла в розмові з DW речниця головного управління національної поліції у Львівській області Світлана Добровольська. Якщо ВАЗи часто крадуть на деталі, то дорожчі автомобілі для того, щоб переправляти далі на схід: у Росію, Грузію, «під замовлення» якихось осіб.

Громадські активісти, які відстежують ситуацію в цій сфері, зауважують, що правоохоронці розкривають переважно крадіжки, які вчинили дилетанти.

«Добре організовані групи, котрі спеціалізуються на викраденні дорогих автомобілів, не часто потрапляють у тенета поліції», — вважає, зокрема, Сергій Круглов з «Дорожнього контролю». Такі групи, за його словами, нерідко мають зв’язки з правоохоронцями. «В деяких відділках поліції все ще залишились старі кадри, які співпрацюють з криміналітетом. І співпраця може базуватися навіть просто на „зливі“ інформації», — каже Круглов.

Активіст, до речі, сам став жертвою автокрадіїв. Його машину Toyota Prado викрали чотири місяця тому просто з-під будинку. Він розповів, що крадіжка була зафіксована камерами вуличного спостереження, але справу розслідують досі.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути