chrome firefox opera safari iexplorer

Литва допоможе відновити надгробок князю Острозькому в Успенському соборі

04 листопада 2016 о 10:59

Як повідомляє «Українська правда», Уряд Литви вирішив надати до 44 000 євро на відновлення пам'ятника князю Костянтину Острозькому — одному з найвидатніших полководців XVI століття, великому гетьману литовському, який здобув перемогу у битві під Оршею в ході російсько-литовської війни 1512—1522 рр.

Про таке рішення заявив віце-міністр закордонних справ Неріс Германас: «Ми зараз говорили про 2017 г. — надати до 44 000 євро, а потім будемо стежити, щоб цей проект був реалізований до 2020 р. Суть сьогоднішнього рішення — щоб державні установи Литви ухвалили політичне рішення про підтримку даного проекту і за можливостями фінансували. У це буде залучено багато відомств, зокрема, міністерства оборони, культури».

Як відомо, згідно із заповітом, князь Костянтин Острозький був похований в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. На замовлення сина князя Василя над похованням у серпні 1579 р. був поставлений надгробний монумент у стилістиці ренесансу із рожевого мармуру, який був знищений під час вибуху Успенського собору при відступі радянських військ із Києва у листопаді 1941 року.

Проектом відтворення Успенського собору, розробленого в кінці 1990-х років, було передбачено відновлення втраченого надгробка. На жаль, це проектне рішення досі не було реалізовано через брак коштів.

Проте у 2014 році був створений Громадський українсько-литовський оргкомітет, співголови якого — засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко і Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс – активно взялися за справу відновлення надгробного пам’ятника князю Острозькому.

За рік, у 2015-му, у Києво-Печерському заповіднику була презентована концепція відтворення монументу – результат обговорень скульпторів, істориків, науковців як з українського, так і з литовського боку.

На конкурсній основі були відібрані скульптори з литовської та української сторони. Від України скульптуру відтворюватимуть Олексій Сидорук та Борис Крилов («Творча майстерня Сидорука та Крилова»), з боку Литви — професор, завідувач кафедри візуального дизайну Клайпедського факультету Вільнюської академії мистецтв Арунас Сакалаускас.

Коментуючи цю новину, Микола Томенко подякував литовським колегам у справі відновлення пам'ятника Острозькому. Він нагадав, що при відтворенні надгробку Костянтина Острозького мова йде не про бюджетні кошти. «Це громадські, меценатські, приватні і, дякуючи литовцям, — кошти іноземних інвесторів. На жаль, на сьогодні з українського боку фінансово й організаційно цьому проекту допомагає лише керівництво Національного Києво-Печерського заповідника та наш Фонд «Рідна країна». Можливо, після е-декларування, хтось із небідних очільників влади, суддів або прокурорів хоч трохи долучиться до доброї справи?!», — припустив М. Томенко.

Довідково

ostrozkiiКнязь Костянин Острозький став одним із найвидатніших полководців XVI століття. Сучасники порівнювали його зі стратегами античності — провів 35 битв, програв 2; брав участь в успішних компаніях проти татар, Московської держави.

До речі, чи не найвідоміша його перемога – битва під Оршею (переміг 80-тисячне московське військо), якій у 2014 році виповнилось 500 років.

К. Острозький — один із найвизначніших меценатів та власників землі того часу (входило 100 міст, 40 замків, 1300 сіл; іноземці називали його володіння «Країною князя Острозького», площа володінь перевищувала сучасну Тернопільську область), перетворив Острог на осередок слов'янської культури. Заснував міста: Дубне (1507 р.), Звягель (1519), Чернігів (1529 року).

Він надав кошти для розбудови Межиріцького монастиря (зокрема, зведення мурованої Троїцької церкви в 1520-х рр.), Острозького, Дубенського замків. 3 червня 1498 року як власник Дубного отримав від Литовського князя Олександра грамоту про надання Дубному статусу міста. 1507 р. король польський Сигізмунд І Старий надав Дубному на прохання Костянтина Острозького магдебурзьке право.

Постать Костянтина Острозького – визначного державного і військового діяча – тісно пов'язана з Києво-Печерською лаврою. Будучи опікуном та світським проректором Православної церкви, він особливу увагу приділяв Лаврі. Він брав активну участь у відновленні Успенського собору після його зруйнування у 1482 році, подарував йому новий іконостас, заповідав сімейні маєтності тощо. Завдяки К. Острозькому Лавра отримала від польських королів ряд грамот, які гарантували їй право на економічні привілеї.

kost-ostr1Після смерті, згідно із заповітом, його тіло було поховано в Успенському соборі. Над похованням у серпні 1579 року був поставлений майстерно виконаний надгробний монумент в стилістиці ренесансу із рожевого мармуру, який був знищений під час вибуху Успенського собору в листопаді 1941 року. Надгробок постав на замовлення сина небіжчика князя Василя Костянтина Острозького. Припускають, що його автором міг бути майстер львівської школи Себастян Чешек.

Надгробок князя Острозького буде відтворений на тому самому місці Успенського собору, де він знаходився з самого початку, церква не заперечує.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути