chrome firefox opera safari iexplorer

«Тарутинський степ» знову нищать

29 листопада 2016 о 13:16

Минулими вихідними унікальну для Європи степову територію ландшафтного заказника «Тарутинський степ» знову нищила сільськогосподарська техніка. І це після зустрічі активістів міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» з міністром оборони Степаном Полтораком, котрий пообіцяв, що особисто зупинятиме будь-які дії щодо розорювання степу, поки не з’ясують усі обставини справи.

Про це пише Інна ЛИХОВИД для «Дня».

Автор нагадує, що боротьба за збереження рідкісного ландшафту розпочалась на початку листопада, коли частину земель заказника почали розорювати місцеві сільськогосподарські підприємства.

Зокрема, приватне підприємство «Шанс» уклало договір про такі роботи із Білгород-Дністровською квартирно-експлуатаційною частиною, керуючись тим, що ці землі перебувають у веденні Міністерства оборони. За рахунок оранки відомство планувало поповнювати власний бюджет.

Раніше ця територія справді була військовим полігоном, та, як зауважують юристи «ЕПЛ», це не означає, що Міноборони зараз має право на цю ділянку. Тим більше з 1991 по 2016 рік відомство не зверталося до органів влади із проханням про належне закріплення за ним цієї землі. А у 2012 році 5200 степових гектарів були заповідані. Тому трактори та комбайни, які працюють у степу, — це грубе порушення природоохоронного законодавства. Щоб з’ясувати позицію Міноборони, «День» надіслав інформаційний запит, на відповідь чекаємо.

Крім обіцянки Степана Полторака, поворотним моментом у боротьбі за степ стала робота комісії Міноборони в Одеській області 25 листопада. Комісія мала встановити, чи законно відбувається оранка у «Тарутинському степу». Після її від’їзду розорювання заповідних територій продовжилось.

Оскільки у Європі збережено лише 1% природного степу, долею заказника перейнялись міжнародні природоохоронні організації. Вони наполягають, щоб Президент України своїм указом підвищив статус степу — до національного парку.

З цим згодні і наші екологи. На думку керівника Національного природного парку «Тузлівські лимани» Івана Русєва, найкращим варіантом було б приєднання степу до «Тузлівських лиманів», котрі вже мають такий статус.

Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути