chrome firefox opera safari iexplorer

Знову відкладається: Європарламент не голосуватиме за безвіз для українців у листопаді

11 листопада 2016 о 12:14

Коли у жовтні під час поїздки до Брюсселя Президент Петро Порошенко, відповідаючи на запитання російського журналіста, категорично заявив: «У листопаді місяці українці будуть подорожувати без віз», в Україні багато хто схопився за голову.

Ну навіщо так необачно підставлятися?

Адже безвізовий режим Європа нам обіцяє вже не один рік, але й далі змушує топтатися на порозі Шенгену.

Викладати козирного туза на стіл потрібно лише тоді, коли він точно є у твоїй колоді.

Скептики ж не помилились: Європа вкотре грюкнула дверима перед самісіньким нашим носом.

Як нагадує Україна молода, голосування про скасування візових вимог для українців не внесено до порядку денного пленарної сесії Європарламенту в листопаді.

Немає у порядку денному наступної сесії Європарламенту й питання так званого механізму призупинення безвізового режиму, який є головною перепоною для скасування віз для України та Грузії.

Те, що в Євросоюзі відкладають рішення щодо безвізового режиму для громадян України, є неприпустимим, заявила заступник міністра закордонних справ України, Олена Зеркаль у розмові з головою представництва Європейського Союзу в Україні Юґом Мінґареллі, повідомляє прес-служба МЗС.

Зеркаль нагадала Мінґареллі, що Україна виконала всі критерії Плану дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для України, що підтвердила своїм звітом Європейська комісія ще 18 грудня 2015 року.

«Україна розраховує, що інституції та держави-члени ЄС докладуть додаткових зусиль для схвалення законодавчої пропозиції щодо надання українським громадянам права на короткострокові безвізові поїздки до країн ЄС уже найближчим часом, безвідносно до процесу узгодження всередині ЄС механізму тимчасового припинення безвізового режиму», — йдеться у повідомленні.

Президент Європейської ради Дональд Туск у розмові з Петром Порошенком 28 жовтня наголосив, що перед наданням Україні безвізового режиму ЄС має завершити внутрішні процедури.

Як відомо, подальшого прогресу щодо безвізового режиму для України не буде, доки не буде схвалено новий механізм призупинення безвізових режимів.

В ЄС мають сумнів, чи буде найближчим часом ухвалене рішення з цього питання.

Досвідчений депутат Європарламенту від Польщі Яцек Сиріуш-Вольский пояснює: Україна у вирішенні візового питання стала заручником суперечок всередині ЄС стосовно прийняття візової лібералізації з Туреччиною.

Цю заяву він зробив на засіданні комісії у закордонних справах, де була присутня також віце-прем’єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Український віце-прем’єр перебувала у Брюсселі з робочим візитом, в рамках якого провела переговори з комісаром ЄС iз питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнесом Ханом щодо візової лібералізації та підготовки до саміту Україна—ЄС, який має відбутися 24 листопада.

Варто додати, доповідачка з візового питання у Європарламенті Марія Габріель раніше припустила, що питання надання Україні безвізового режиму може бути проголосоване євродепутатами до саміту ЄС—Україна, який відбудеться 24 листопада.

«Я б дуже просив, щоб у цьому процесі Україну підтримали. Чітко наполягаю, що Україна зробила все, що мала зробити, від України більше нічого не залежить», — так прокоментував шанси отримати безвізовий режим для українців до 24 листопада Петро Порошенко, перебуваючи у вівторок у Любляні.

ДО РЕЧІ

Під час зустрічі заступника глави МЗС України та голови представництва ЄС в Україні також обговорювалось недавнє рішення Єврокомісії про надання Росії розширеного доступу до транспортних потужностей газопроводу OPAL.

Зеркаль вказала Мінґареллі, що таке рішення було прийняте без проведення попередніх консультацій з українською стороною, що є порушенням статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Розділи: Політика

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути