chrome firefox opera safari iexplorer

Володимир Гресь: Чи залишиться Черкаська область?

24 січня 2017 о 12:28

Чотири госпітальні округи із центрами в Черкасах, Золотоноші, Звенигородці та Умані планують створити на Черкащині відповідно до постави Кабміну. Ініціатори запевняють, що об’єднання лікарняних закладів на конкретній території покращить медичне обслуговування.

На думку екс-голови Черкаської обласної ради Володира Греся, створення таких госпітальних округів є черговим кроком непродуманої політики “реформування”, що її проводять уряд і представники державної влади на місцях – від об’єднання територіальних громад та реформування освітніх закладів.

1485019887_okrugy

Гресь зауважує – спілкувався з керівниками медичних закладів у районах і з’ясувалося, що Черкащину “розбивали” на округи і визначали їх центри без попереднього обговорення з медиками та громад.

“Округи не співмірні у навантаженні на лікарні. Скажімо, Черкаський округ з центром у Черкасах розрахований на 555 тисяч населення, а сусідній Лівобережний – на 147 тис., – зазначає Гресь. – До того ж, до кінця незрозуміло з фінансуванням медичної допомоги. Керівництво області обіцяє, що воно не зменшуватиметься в цьому році. А от що буде в наступному – питання. Тим більше, є небезпека, що повториться ситуація із об’єднаними територіальними громадами, коли центри ОТГ фактично забрали на себе значну частину коштів”.

На його переконання, влада бездумно копіює досвід польської адміністративно-територіальної реформи, не лише ігноруючи при цьому думку населення. А й забуває про об’єктивні умови, в яких, власне, наприкінці 1990-х і відбувалися зміни в сусідній країні.

“Польща проводила реформу на підйомі економіки, коли влада створила всі умови, аби успішно працював бізнес і відкривалися нові робочі місця, коли в Польщу масово пішли інвестиції та на адмінреформу уряди Західної Європи і США виділив мільярди. Іноземні гроші витратили, в першу чергу, на інфраструктуру, а саме – на будівництво доріг між населеними пунктами та комунікацію між ними, – зауважує Гресь. – Сьогодні Україна перебуває у стані війни і реформувати те, що хоч трохи “дихає”, вважаю, недоцільно. Третина сіл на Черкащині не мають сполучення з райцентром, у половини автобус до райцентру ходить двічі-тричі на тиждень. Якщо сьогодні мешканці не кожного села Катеринопільщини можуть доїхати до райцентру, то як вони будуть добиратися до Звенигородки?”.

Крім того, на думку Володимира Греся, створення госпітальних округів є тривожним симптомом у існуванні Черкаської області як адміністративно-територіальної одиниці: “Це черговий крок влади до ліквідації районів і створення “повітів”. Звідси виникає питання – чи залишиться тоді Черкащина взагалі як область?”.

Розділи: Політика

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути