chrome firefox opera safari iexplorer

Безпечні, яскраві та природні барвники для великодніх крашанок

11 квітня 2017 о 16:03

Обов'язковим атрибутом православного Великодня є крашанки – фарбовані яйця.

Швидко та без особливих турбот можна пофарбувати яйця за допомогою спеціально для цього призначених харчових барвників, куплених у магазині. Недолік цього способу в тому, що кольори виходять занадто яскравими на відміну від традиційних ніжних кольорів Великодня, а також – у можливій шкідливості такого фарбника.

Тому пропонуємо вам кілька варіантів фарбування яєць природними барвниками.

Цибульна лушпайка — це, мабуть, найвідоміший природний барвник, завдяки якому можна отримати колір від ясно-жовтого до червоно-коричневого.

Для цього треба зібрати зовнішню (темну) цибульну лушпайку, стежачи за тим, щоб на ній не було зіпсованих ділянок, скласти в каструлю, залити холодною водою і варити 30-40 хвилин. Трохи остудити, потім опустити яйця в теплий відвар і варити ще 10-15 хв. Настій можна використовувати кілька разів.

При використанні березового або горіхового листя виходять жовті та золотаві відтінки. Відвар з сухого або свіжого молодого листя берези потрібно настоювати від 30 хвилин до доби, яйця опускати в теплий настій, а далі додержуватися звичайної схеми фарбування (схему читайте нижче).

Шафран також дає жовті відтінки, при цьому воду варто попередньо сильно підсолити.

Можна спочатку зварити яйця, а потім натерти їх соком буряка, моркви або шпинату.

Отож, використовуючи при фарбуванні яєць природні барвники, можна отримати найрізніші кольори:

  • від ясно-червоного до темно-червоного (буряк, вишнева кора, чорниця, каркаде),
  • жовтогарячий (ріпчаста цибуля),
  • ясно-жовтий (апельсин, лимон, морква),
  • жовтий (корінь куркуми, шкаралупа волоського горіха),
  • ясно-зелений (листя шпинату, кропиви),
  • зелений (зелені яблука, сходи озимих, заморожений з осені шпинат),
  • синій (листя червонокачанної капусти),
  • фіолетовий (сережки вільхи),
  • від бежевого до коричневого (кава, чай),
  • бронзовий (дубова кора),
  • золотий (шафран, жовта резеда).

 Схема фарбування яєць природними барвниками

Перед варінням яйця не повинні бути холодними, тому близько години потрібно потримати їх в приміщенні з кімнатною температурою.

Щоб шкаралупа не потріскалася в киплячій воді, у неї потрібно додати 1 ст. л. солі.

Щоб фарба лягла рівно, а колір вийшов інтенсивним, перед фарбуванням поверхню яєць потрібно знежирити — ретельно вимити з милом або обтерти спиртом.

Колір буде більш яскравим, якщо на ніч залишити яйця в барвному складі та помістити в холодильник. Для додання блиску можна після фарбування змазати яйця рослинною олією, а потім відполірувати м'якою тканиною.

Який би спосіб ви не вибрали, варити яйця з барвниками необхідно завжди за однією схемою. За допомогою дерев'яної ложки акуратно опустити їх в теплий, але не киплячий барвний розчин або настій, потім довести його до кипіння, варити 10 хвилин, вийняти і дати охолонути (можна поставити каструльку з яйцями під струмінь холодної води). Потім яйця викласти на рушник, щоб вони обсохли.

Ще один спосіб фарбування (якщо ви не проти оцту): опустити яйця у воду з додаванням 1 ч. л. оцту і кип'ятити 15 хвилин з природним барвником.

Щоб яйця вийшли в цяточку («крапки»), потрібно намочити їх і обваляти в крупі (пшоно, рис тощо), а потім кожне щільно перев'язати марлею (або шматком капронової панчохи) і варити звичайним способом з цибульною лушпайкою.

Але є й більш сучасний спосіб: будь-які стікери (наклейки) проколоти діркопробивачем, отримані при цьому маленькі кружечки наклеїти в довільному порядку на яйце і варити в будь-якому барвнику. Яйце вийде в цяточку, тільки кружечки будуть ідеально рівними. Після фарбування стікери потрібно видалити.

За матеріалами «Порадника»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути