chrome firefox opera safari iexplorer

Кілька цікавих фактів про найдорожчу у світі спецію

12 квітня 2017 о 15:32

Шафран з його тонким, чарівним ароматом – пряність унікальна за всіма характеристиками, починаючи від зовнішнього вигляду, кольору та властивостей і закінчуючи ціною.

Він здавна цінувався на вагу золота, і вважається однією з найдорожчих спецій у світі. За даними Вікіпедії, у 2014 році ціна одного кілограма шафрану іранського походження сягала 2 тисяч доларів! Таку вартість пояснюють тим, що одна квітка шафрану дає лише 3 тичинки, а щоб набрати кілограм спеції, необхідно 200 000 квіток.

До 90% світового врожаю шафрану збирають в Ірані.

 papigutto.com.ua

Сайт ПапіГутто пропонує ще кілька цікавих фактів про шафран і радить, як уберегтися від його підміни під час купівлі.

  1. Шафран (лат. – «крокус») цвіте тільки двічі на рік, і триває це цвітіння всього лише кілька годин. Секрет отримання повноцінної спеції полягає у тому, що зібрати квітки потрібно встигнути до того, як вони повністю розкриються, і, як ви розумієте, вручну! Трудомісткість процесу вражає.
  2. У складі шафрану домінують корисні вуглеводи, їх у спеції майже 62%, але на білки та жири шафран теж багатий. А ще в ньому містяться: харчові волокна, величезна кількість калію, магній, фосфор, натрій, залізо, цинк, кальцій, мідь, марганець, селен, насичені жирні кислоти, вітаміни груп А, В і С, ефірні та жирні олії, камедь, флавоноїди, каротиноїди, альфа- і бета-каротин, лікопін.
  3. Є у шафрані і калорії – 310 ккал на 100 грамів продукту, але якщо ви використовуєте шафран у кулінарії, враховувати його калорійність вам не доведеться. Її немає сенсу навіть враховувати, тому що вживають шафран у мізерно малих кількостях.
  4. Надлишок шафрану не тільки деформує смак страви, надавши їй гіркоти, але і може стати причиною отруєння. Доза у 2-3 грами свіжого високоякісного шафрану може виявитися летальною! Найсильніший тонізуючий засіб шафран, користь і шкода якого заслуговують ретельного розгляду, у великих (надмірних для цієї спеції) дозах призводить до значного напруження органів чуттів та серйозних порушень. Пряність шафран, якщо ви додасте її у вино, посилить вплив алкоголю.
  5. Лікувальні властивості шафрану: він очищає кров та оновлює її клітини; зміцнює судини, покращує мозкову активність, стимулює зростання нервової тканини та сприяє її оновленню (із цією метою шафран додають до гарячого молока); допомагає у боротьбі з неврозами різного характеру; ефективний при безсонні та допомагає при головних болях (використовуються примочки з шафраном) тощо.
  6. Навіть побічний ефект шафрану можна використовувати з користю для справи – він знижує апетит, отже буде вельми корисний для тих, хто мріє позбутися кількох зайвих кіло.
  7. Косметичні препарати, які мають у своєму складі шафран (вартість якого висока сама собою), – задоволення не з дешевих. Тому низька ціна на креми, маски, бальзами та гелі із шафраном повинна відразу насторожити вас. Для чого використовують шафран у косметології? Виробники додають його до складу засобів, завдання яких – зберігати вологу, пом’якшувати та зволожувати шкіру. Він володіє також здатністю покращувати її структуру, тонізувати, відновлювати й оновлювати.
  8. Шафран – спеція, що володіє величезною силою, одного грама вам вистачить на безліч страв. Аромат цієї пряності дуже сильний, п’янкий, але розкривається він не відразу та навіть тривале приготування не знищує його. Для повного розкриття букета може знадобитися від 12 до 24 годин. Найкраще замочувати приймочки шафрану у воді або молоці, щоб додавати до страви не сам шафран, а його настоянку.
  9. Спеція шафран рідко входить до складу комбінованих прянощів, настільки його аромат самодостатній та своєрідний. Але, з огляду на індивідуальні смакові особливості, можна спробувати поєднувати його з корицею, базиліком, розмарином і, мабуть, ще з кінзою та чебрецем.
  10. Для молочних страв, кремів і десертних соусів, для випічки, морозива та желе шафран – приправа ідеальна. 7-8 тичинок (приймочок), доданих до заварного крему для торта, повністю його пофарбують у золотистий колір та створять винятковий аромат. На Сході дуже цінують шафран і для чого тільки його не використовують. Особливо популярний він для приготування страв із м’ясом і куркою, і, звичайно, приправа шафран для плову – це святе. А якщо ви покладете шафран у плов (солодкий) із родзинками, сухофруктами та мигдалем, він додасть вашій страві дійсно неперевершені і вишукані нотки. У чудовий колір шафран забарвлює прозорі рибні бульйони, супи та соуси.

 papigutto.com.ua

 Чи можна купити шафран в Україні?

Зрозуміло, можна, але покупка ця пов’язана зі значними ризиками,адже дуже багато підробок та неякісного товару. Отже, купити шафран (справжній, а не підробку або дешевий замінник) стало складніше, ніж будь-коли.

На жаль, висока ціна – це ще не гарантія якості та оригінальності продукту. Ускладнює вибір і різноманітність видів – кашмірський, іранський, іспанський, імеретинський, американський, індійський (так часто називається куркума, і шафран до неї не має відношення взагалі).

Перш ніж замовити та купити шафран у Києві або інших містах України, слід дізнатися про існування двох основних замінників шафрану. Це куркума та сафлор – прянощі також мають характерний помаранчевий колір, але не мають і десятої частки якостей справжнього шафрану.

Якщо, вибираючи, де купити шафран, ви віддали перевагу покупкам на ринку, майте на увазі, що сафлор можна ідентифікувати за відсутністю яскравого аромату, а відтінок куркуми радше жовтий, ніж червоний. Тому, як би не доводив вам продавець на базарі, що куркума – це шафран, тільки індійський, не сумнівайтеся – вам потрібна зовсім інша пряність.

Взагалі не варто купувати мелений шафран, до порошку можна підмішати що завгодно. Що ж до фарбувальних здібностей спецій, то усього дві ниточки справжнього шафрану пофарбують у характерний виражений колір три літри води.

Багато куди додають шафран, але якщо у рецепті ви натрапили на рядок: «1 чайна ложка порошку шафрану», – ви відразу зрозумієте, що іранський шафран тут ні до чого і йдеться про куркуму. А шафран і куркума – абсолютно різні спеції.

Куркума – відповідь на питання: «Чим можна замінити шафран», – але тільки у тому випадку, коли йдеться про фарбувальні властивості, що ж до ароматичних, смакових та лікувальних властивостей, то рівних шафрану у природі не існує.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути