Мінімальний набір продуктів для великоднього столу — до них, нагадаємо, за церковними канонами відносяться паска, крашанки й печене м'ясо (спиртне, в тому числі хрестоматійний кагор, церква на Великдень не вітає, хоча і не забороняє) — подорожчав у цьому році на 20%.
Такі результати досліджень, зроблених для «Сегодня» Українською аграрною конфедерацією.
Експерти зауважують, що цьогорічна «Великодня інфляція» виявилася в 1,33 рази більшою, ніж інфляція за рік (у середньому 15%).
Тобто, тепер домашня паска на 2 кг обійдеться у 80 грн (+14 грн), а весь кошик — 150 грн (+24 грн). До речі, «пасочки» такої ж ваги і якості, але фабричні, торгові мережі вже пропонують по 200 грн/кг і більше, хоча рік тому було максимум 120.
Головним чинником зростання ціни паски стала молочка, кажуть експерти.
«Вище середнього рівня подорожчали всі продукти, які використовуються в приготуванні випічки, крім солі, — говорить аналітик аграрних ринків УАК Дмитро Дейна. — У лідерах молоко (+33%) і вершкове масло (+28%), що не дивно: виробництво молока знизилося, скоротилася державна підтримка виробників і зросли світові ціни. За рік помітно подорожчали також яйця (+19,7%), цукор (+14,9%), ізюм (+10,8%) і борошно (+8,3%). А на ціну борошна та яєць вплинула активізація експорту. Кіло буженини подорожчало на 17%. Викликано це в першу чергу зростанням цін на свинину, оскільки скоротилося поголів'я і в багатьох регіонах країни введено карантин через поширення африканської чуми свиней».