chrome firefox opera safari iexplorer

Перші трамваї з’явилися у Києві 125 років тому

03 травня 2017 о 12:48

У 1892 році в Києві з’явився перший в тодішній Російській імперії трамвай на електричній тязі.

Автором проекту є інженер Арманд Струве – людина, якій Київ вже завдячував побудовою залізничного мосту через Дніпро (нині – Дарницький), першого централізованого водогону і системи газового освітлення, пише 1576.com.ua.

Трамваєм Струве почав займатися ще в 1880-х роках. Спочатку тут працював трамвай на кінній тязі, але через гористу місцевість в центрі міста коні часто не могли витягти вагони з пасажирами і за день доводилось міняти до 10 тварин на одному маршруті.

Київський кінний трамвай. Фото: Вікіпедія

Тоді він спробував застосувати парові локомотиви для трамваю, але це виявилося ще дорожче. Прохання про запуск електричного довго відкладалося через побоювання міського телеграфу про можливість електромагнітних перешкод для його роботи.

Лише після того, як проектом серйозно зайнявся мільйонер Лазар Бродський, справа зрушила з місця. 3 травня до Києва прибули перші два трамваї. Того ж дня їх випробували на Олександрійській вулиці на Подолі (нині – вулиця Сагайдачного).

Трамвай на Олександрівській вулиці (зараз – Сагайдачного). Фото: Вікіпедія

9 червня 1892 року відбулися фінальні випробування, а 13-го червня, 125 років тому, електричний трамвай вже почав перевозити пасажирів. 

Це був перший трамвай на електричні тязі в тодішній Російській імперії. Цікаво, що другий запустили теж в Україні бельгійці – в Катеринославі (нинішньому Дніпрі) у 1897 році.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути