chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Лаврі покажуть унікальну виставку про гетьмана Мазепу

17 липня 2017 о 10:12

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник запрошує у понеділок, 17 липня, на виставку одного дня «Гетьман Іван Мазепа – особистість, державник, меценат», яка відбудеться у приміщенні Мазепиної (Онуфріївської) вежі на території заповідника.

Ця виставка є прологом великого виставкового проекту, результатом якого має стати відкриття в квітні 2019 р. в стінах цієї давньої пам’ятки першого в Україні музею, присвяченого славетному гетьману, повідомляють організатори.

Ініціаторами виставки про гетьмана Івану Мазепу виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та Музей Шереметьєвих.

На виставці будуть представлені рідкісні пам’ятки XVІІ–ХІХ століть, люб’язно надані Олексієм Шереметьєвим – картини, гравюри, побутові речі, що дають уявлення про епоху, в яку жив славетний гетьман. Також на виставці можна буде побачити гетьманську булаву і взірці зброї XVІI–XVIІI ст. – козацьку шаблю та мушкет.

Нагадаємо, що суспільно-політичний розвиток держави під гетьманською булавою Івана Мазепи (1687–1709) відбувався у складних і неоднозначних дипломатичних обставинах. Його державницькі й меценатські проекти мали колосальний вплив на подальший розвиток нашої країни. Найбільш яскраво і відкрито прагнення гетьмана до утвердження України як самостійної держави виявилося в культурно-релігійній площині. Період його гетьманування пов’язують з розквітом бароко в культурі Україні. Фундаментальні зрушення часів його гетьманування не змогли нівелювати навіть цілеспрямовані акції з руйнування всього створеного ним і нищення самої пам’яті про Мазепу, що системно проводилися російською владою. Зокрема, в Національному Києво-Печерському заповіднику зберігся комплекс оборонних, господарчих та культових пам’яток, пов’язаних з іменем Івана Мазепи та його близького оточення.

Однією з найзагадковіших пам’яток цього комплексу є Онуфріївська, або Мазепина триярусна церква-вежа, яка відтворює в цеглі традиційні в Україні козацьких часів форми дерев’яного храму. Деякі дослідники вважають, що Іван Мазепа планував зробити її усипальницею для свого роду. Але церква-вежа так і не була повністю добудована і понад три століття використовувалася лише як господарська споруда. Та 17 липня цього року, перед початком реставраційних робіт з пристосування пам’ятки під Музей Івана Мазепи, вона вперше набуде значення експозиційного простору.

Місце проведення виставки: вул. Лаврська, 9, корпус № 83 (Онуфріївська башта) Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Час відкриття: 17 липня, 15:00

Акредитація представників ЗМІ обов’язкова: тел. (044) 406-63-61

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути