chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпрі покажуть унікальну виставку картин в техніці гарячої емалі

21 листопада 2016 о 11:11

У м. Дніпро у грудні відкривається унікальна виставка — у Музеї українського живопису буде показано близько 50 робіт українського художника Олексія Коваля в техніці гарячої емалі.

Це вперше, коли вдалося зібрати роботи художника в такому об’ємі, повідомляють організатори. Після виставки в Дніпровському музеї художнього живопису твори майстра поїдуть до Відня, Нью Йорку і Торонто.

zim3

Техніка гарячої емалі дуже складна, створення однієї пластини вимагає більше двадцяти процесів, починаючи з ескізів і до виходу її з печі та подальшого поєднання в одній роботі. Розділення картини на окремі сегменти дозволяє майстрові не залежати від розміру муфельної печі, його панно можуть досягати кількох метрів. Та й часу одна робота займає немало, деякі твори Олексій створював роками, повертався до них, доповнював, доводив до досконалості.

zim2

Така кропітка праця не даремна – емаль є найдовговічнішим із матеріалів. Вона накладається лише на золото, срібло і мідь, ніколи не втрачає кольору, надзвичайно міцна і тривка. Ще Леонардо да Вінчі казав: «Якщо хочеш зробити картину вічною, зроби її з емалі», тож Олексій знає, що створює свої твори на віки, саме тому він так ретельно над ними працює, саме тому він вкладає у кожну картину не просто красиві лінії, а великий філософський та духовний зміст.

zim4

Українську серію робіт художника вже назвали кодом нації, адже в ній – синтез, енергетика, краса нашої культури. Великий задум митця – показати нас світу, розкрити українську душу, сформувати радісний, сильний, позитивний образ для нащадків, пвідомляють організатори виставки.

unnamed

Олексій Коваль у своїх роботах показує Україну такою, як бачить її сам, — квітучою, багатою, духовною, красивою. Митець не вигадує образи, він показує обличчя реальних людей, українців, наші характерні риси, доповнює їх національними орнаментами, які дуже тонко відчуває і передає.

Урочисте відкриття виставки: 1 грудня о 17:00.

Детальніше можна почитати ТУТ. 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути