chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають день етнографа

17 липня 2017 о 12:42

Сьогодні, 17 липня, відзначають день етнографа – професійне свято представників різних етнографічних шкіл. Свято введено на честь дня народження етнографа і мандрівника Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая, пише ZIK.

Знаменитий учений вивчав корінне населення Південно-Східної Азії, Австралії та Океанії, зокрема, папуасів північно-східного берега Нової Гвінеї. Цей берег у російськомовній літературі називають Берег Маклая.

Вперше професійне свято етнографів відзначили в кінці 1970-х років за ініціативою першого завідувача кафедрою етнографії та антропології історичного факультету СПБДУ РФ Рудольфа Ітса.

До теперішнього часу будь-якої уніфікованої традиції святкування Дня етнографа не склалося. У кожній установі, а часом і в кожному експедиційному загоні існують свої неписані правила, за якими справляється це свято.

В якості загальних атрибутів свята можна назвати: урочисте застілля з неодмінним проголошенням тостів на честь Миклухо-Маклая і Рудольфа Ітса. Крім цього, в День етнографа звичайно проходять своє «посвячення» неофіти – люди, вперше беруть участь в етнографічній експедиції.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути