chrome firefox opera safari iexplorer

Видатна українська актриса Ада Роговцева відсвяткувала 80-річний ювілей

17 липня 2017 о 10:21

Найголовніше в житті людини – зберегти свою людську гідність всупереч усьому. Тому що людина без гідності – неповноцінна людина, а народ без гідності – це вже не народ».
Ада Роговцева

Часом ми по-доброму заздримо своїм попередникам: як їм поталанило – вони жили в одному часі й просторі з великими. Але ж багато хто з них навіть не усвідомлювали, що мають честь бути сучасниками Шевченка, Шекспіра, Леонардо...

Тішмося, радіймо, пишаймося: ми живемо в одному вимірі з прекрасною, незрівнянною, геніальною актрисою. Ми маємо змогу прийти на її спектаклі, щоб при її неперевершеному житті на сцені — плакати і сміятися, мріяти і вірити. Щоб їй аплодувати і дарувати квіти. Ми щасливі люди, бо можемо нині сказати:«З ювілеєм, дорога, Адо Миколаївно!»

Ада Миколаївна Роговцева (Роговець) народилася 16 липня 1937 р. у Глухові на Чернігівщині (нині Сумська область). Батько майбутньої актриси, Микола Іванович мав дві вищі освіти, що їх отримав у індустріальному і сільськогосподарському інститутах. Мати, Ганна Митрофанівна Зайковська, була агрономом.

Ада Роговцева закінчила Полтавську середню школу №10. У 1954-59 рр. навчалась у Київському театральному інституті ім. Івана Карпенка-Карого.

З 1958 р. й поспіль 35 літ — артистка Київського національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки, де пропрацювала понад 35 років.

По завершенні служби в театрі багато гастролює – у складі камерних театрів та з концертними програмами. У Київському академічному театрі драми і комедії на Лівому березі грає у виставах «Рожевий міст» та «Вася повинен зателефонувати», які поставила донька актриси — Катерина Степанкова.

Професор Національного університету культури. Викладає у Київському театральному інституті ім. І. К. Карпенка-Карого.

Член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Людина чіткої політичної позиції. Аду Миколаївну захоплено слухали учасники Помаранчевої революції та Революції Гідності. Нині активно допомагає українським воїнам, які беруть участь у боях на Сході України: їздить на передову з концертами, лише у 2015р.зібрала 52 тисячі гривень і продовжує збирати кошти на лікування поранених бійців. У 2015р. її діяльність знайшла «відгук» у Росії, де її тривалий час називали «своєю» актрисою: проти А.М.Роговцевої там порушили кримінальну справу та оголосили її персоною нон-грата.

Ада Роговцева зіграла понад 60 ролей у театрі й понад 50 – у кіно. Написала книгу спогадів «Свідоцтво про життя» та книгу «Мій Костя» — про свого чоловіка, видатного актора Костянтина Степанкова (Волощука). Їхня талановита донька Катерина Степанкова, відома як режисер і актриса, не раз виступала з мамою в спектаклях.

Народна артистка України та СРСР, лауреатка Державної премії ім.Т.Г.Шевченка та багатьох інших премій. Нагороджена численним орденами і відзнаками України. Герой України…

Тож тішмося, що живемо в одному часі й просторі з великою актрисою. Радіймо, що маємо змогу сказати Аді Миколаївні у день її сонцесяйного ювілею з любов’ю і вдячністю: «Вітаємо, любимо, пишаємося! Многая літа!»

Олена Бондаренко

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути