chrome firefox opera safari iexplorer

Росія проводить незаконне буріння під «Ластівчиним гніздом» у Криму

18 вересня 2017 о 10:38

Російська Федерація розпочала проведення незаконних розкопок та інженерних геологічних робіт на скелі, де знаходиться пам'ятник національного значення-палац «Ластівчине гніздо» на території анексованого Криму.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб з посиланням на доповідь ЮНЕСКО.

Як повідомляється, українська влада не давала згоду на проведення робіт. Крім цього окупаційна влада проводить роботи на території між Цементної слобідкою і автотрасою Керч — Феодосія у зв'язку з будівництвом під'їзних доріг до майбутнього Керченського мосту. Внаслідок цих розкопок були знищені фрагменти стародавнього Тиритакського оборонного валу.

Згідно з доповіддю, у 2017 році Міністерство культури Росії видало 13 дозволів на проведення археологічних розкопок в анексованому Криму і два дозволи на проведення робіт у Севастополі.

«Це є грубим порушенням Гаазької конвенції 1954 р. про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Конвенція і Перший протокол до неї (у 1954 р.) Забороняє проведення будь-яких археологічних розкопок на окупованій території, а також будь-які зміни культурних цінностей», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Міністерство культури звернулося до Міністерства закордонних справ України з вимогою направити ноту протесту в МЗС Російської Федерації, Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії через заплановане проведення спільних археологічних розкопок та організацію молодіжних археологічних таборів для російських і британських студентів на території окупованого Криму.

У відомстві наголосили, що будь-яке втручання в цілісність об'єктів культурної спадщини, які знаходяться на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополь, розцінюється українською стороною як порушення Росією своїх обов'язків як держави-окупанта з покладанням на неї за такі дії міжнародно-правової відповідальності.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Туристичні новини