chrome firefox opera safari iexplorer

В Пустовітах відреставрували незвичайний «голандський» вітряк

01 листопада 2017 о 10:21

В п`ятницю 3 листопада о 12.00 в селі Пустовіти Миронівського району Київської області відкриється вже відреставрований унікальний вітряк, зконструйований за голандським зразком.

Старі млини зведено ще на початку ХХ сторіччя місцевим селянином Кузьмою Дригою. Всього їх було три. Спочатку Кузьма побудував звичайного млина — на тому місці, де нині в селі розташована комора, а потім, коли повернувся з Голландії, в 1902 році збудував великого млина, що і сьогодні стоїть у центрі села. Такого вітряка в усьому краї не знайдеш! Місцеві кажуть, Кузьма побував у Європі, де працював мірошником на фермах Голландії, тоді він замислив і собі побудувати вітряк. Коли повернувся додому, закопав 15-метрового стовпа і, відповідно до його тіні, проводив креслення і розрахунки свого задуму прямо на землі. Залучив до розробки проекту й інших тямущих майстрів. Земельний насип для вітряка наносили всім селом. А щоб не просідав, трамбували його вечорами музики й танцюристи. Все робили з любов'ю. А вже коли обізвалися жорна і біле мливо потекло рікою, з усіх усюд з'їжджалися люди, щоб побачити дивовижний витвір сільського умільця.

Пізніше, коли підросли сини, Кузьма Дрига збудував ще одного, третього млина. Люди везли молоти збіжжя з КарапишівЗеленьокЛіщинки, навіть з Кагарлика та Богуслава. І в млинах все було заставлене мішками, адже чекали коли подме вітер, щоб закрутились крила вітряків. У великому млині крила проти вітру поверталися самі. Крила малих млинів повертали за допомогою спеціальних пристроїв.

У 1926 р. К. Дрига помер. Його сина розкуркулили і вислали за Урал. Вітряк хотіли і спалити і розібрати, але місцеві мешканці захищали будівлю. Зараз вітряк відреставровано, цікаво, що зберіг всі механізми.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути